5 pensioenzaken die je als startende zzp’er direct moet regelen

Wanneer je begint als zzp’er moet je veel zaken regelen. Denk aan je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een bankrekening openen, je boekhouding in orde maken en weten welke belastingen je moet betalen en hoe je dat moet doen. Ook je pensioen moet je zelf regelen. In deze blog lees je 5 pensioenzaken die je als startende zzp’er direct moet regelen, zoals een buffer, een AOV en een overlijdensverzekering.

#1 Zorg voor voldoende buffer

Een buffer is de belangrijkste basis en moet je als eerste op orde hebben. Je privé buffer is er om onverwachte uitgaven of tegenvallers op te vangen. Vervolgens moet je over voldoende zakelijke buffers beschikken om je zakelijke tegenvallers te kunnen opvangen. Denk daarbij aan een bepaalde periode zonder opdrachten. Maar ook aan ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Lees ook:
Waarom een buffer voor een zzp professional belangrijk is

#2 Denk na over je inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid

Als je als werknemer ziek wordt, dan heb je recht op doorbetaling van je loon gedurende de eerste twee jaar van je ziekte. Daarna kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering van de overheid. Als zzp’er heb je geen recht op loondoorbetaling en kom je ook niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. Je zult dit dus zelf moeten regelen. De basis is daarbij je buffer. Maar voor de situatie dat je langdurig ziek bent moet je iets anders regelen. Je kunt je aansluiten bij een broodfonds en/of een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten.

Lees ook:
Wat is eigenlijk een broodfonds

#3 Denk na over inkomen voor je partner en kinderen

Wanneer je een partner en/of kinderen hebt is het belangrijk om na te denken wat er gebeurt als jij komt te overlijden. Jouw inkomen valt weg en kunnen je nabestaanden dat opvangen? Of moet je een extra verzekering afsluiten?

Lees ook:
Een overlijdensverzekering voor de zzp’er

#4 Sluit op tijd je verzekeringen

Arbeidsongeschiktheid en overlijden zijn niet te plannen. Daarom is het belangrijk om dit op tijd te regelen. Dat is dus niet nadat je begonnen bent als zzp’er maar vóórdat je begonnen bent. Direct nadat je begonnen bent als ondernemer kan er al direct iets gebeuren.

Dat zijn situaties die gelukkig niet vaak voorkomen, maar het gebeurt wel in de praktijk. En ik heb de vervelende gevolgen ervan helaas al een aantal keren in mijn praktijk voorbij zien komen. Ondernemers die achteraf nog van alles proberen te regelen, maar dat lukt dan niet meer.

Verzekeringsmaatschappijen spreken dan over ‘brandende huizen’. Wanneer je huis in de brand staat kun je geen verzekering meer afsluiten. Dat principe geldt ook voor ziekte en overlijden. Wanneer het risico zich heeft voorgedaan, kun je dat risico niet meer verzekeren.

#5 Maak een plan en leg vast

De basis van iedere verzekering is een goede planning. Dus nadenken over je pensioenzaken als startende zzp’er begin met het maken van een plan. En bepaal op basis daarvan of en hoeveel buffer je wilt aanleggen en hoeveel je eventueel wilt gaan verzekeren.

En schrijf vervolgens op wat er allemaal geregeld is, zodat in geval van nood duidelijk is wat er geregeld is en wat er moet gebeuren.

Hulp nodig bij je pensioenzaken als startende zzp’er?

Wanneer je hulp kunt gebruiken bij het regelen van je pensioenzaken als startende ondernemer, klik dan op onderstaande knop en kijk bij de adviesmogelijkheden die wij hebben.

Bij een uitgebreid pensioenadvies brengen wij je totale situatie in kaart. Daarbij zoomen wij in op je totale financiele situatie en beoordelen de situatie nu, bij ziekte, bij overlijden en na pensionering. Dat geeft je inzicht in je actuele situatie. Daarbij geven wij advies over welke zaken je nog moet regelen en helpen wij je bij het afsluiten van producten mocht je die nodig hebben.

Foto: cottonbro studio – Pexels.com

Objectief advies

Wanneer je advies krijgt van ons, dan betaal jij voor dat advies. Wanneer je via ons een product afsluit, dan betaal jij ons voor de werkzaamheden die wij dan verrichten. Wij krijgen geen provisie of andere inkomsten van uitvoerders voor de eventuele producten die wij adviseren. Wij hebben dus geen enkel belang bij het wel of niet adviseren van een product. Wanneer wij een product adviseren, dan doen wij dat omdat wij er dan van overtuigd zijn dat dat het beste is voor jouw in jouw situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *