Hoe bereken je de jaarruimte voor een zzp’er?

Als zzp’er kun je pensioen opbouwen in de vorm van een lijfrente. Je betaalt een premie en deze premie mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Wanneer de lijfrente gaat uitkeren, betaal je over de uitkering belasting. Hoeveel premie je mag aftrekken is afhankelijk van je inkomen. In dit artikel geef ik een uitleg over de maximale lijfrentepremie, de jaarruimte. En leg ik uit hoe je de jaarruimte voor een zzp’er berekent.

Het is niet het meest favoriete klusje voor de meeste zzp’ers. Maar wanneer je pensioen wilt opbouwen en de premie aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, zul je dit klusje wel ieder jaar even moeten doen. En, zoals je hieronder kunt zien, het valt wel mee hoe ingewikkeld het is. Zorg dat je de juiste gegevens bij de hand hebt, en je bent in no time klaar.

Lees ook:
Alle pensioenmogelijkheden voor de zzp’er op een rij

Jaarruimte voor een zzp’er

De maximale aftrekbare premie wordt berekend op grond van de jaarruimte. Dit geldt alleen zolang je nog geen AOW-uitkering ontvangt (logisch).

De jaarruimte voor een zpp’er is 30% van je belastbare inkomen, waarbij er met een aantal zaken rekening moet worden gehouden.

Je inkomen

Omdat je al een AOW-uitkering krijgt als je met pensioen gaat, mag je over het eerste deel van je inkomen geen jaarruimte berekenen. Het bedrag dat je op je inkomen in mindering moet brengen bedraagt € 17.545,- (2024).

Er geldt ook een maximum inkomen. Dat maximum is € 137.800,- (2024).

Gegevens van het vorige jaar

De berekening van de jaarruimte voor een zzp’er voor 2024 maak je op basis van jouw gegevens van 2023. Je weet nu immers je belastbare inkomen van 2024 nog niet. Die weet je pas volgend jaar. Dus om die reden reken je altijd met de gegevens van het voorgaande jaar.

Hou rekening met andere oudedagsvoorzieningen

Bouw je ook pensioen op als zzp’er, omdat je verplicht moet deelnemen of omdat je een gedeeltelijke baan hebt, dan moet je daar bij de berekening van je jaarruimte rekening mee houden. Wanneer je pensioen opbouwt, dan geeft de pensioenuitvoerder ieder jaar de factor A op. De factor A staat op de Uniforme Pensioen Overzicht (UPO). De factor A maal 6,27 moet je in mindering brengen op de jaarruimte.

Bovenstaande berekening (met de factor A) geldt zolang je pensioen nog onder de ‘oude pensioenwet’ wordt opgebouwd. Uiterlijk 1 januari 2028 zal de pensioenregeling worden aangepast aan de nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen. Als je regeling is aangepast dan heb je geen factor A meer. Dan moet je vanaf dat moment de jaarruimte die je hebt berekend, verminderen met de betaalde pensioenpremies.

Wanneer je als ondernemer een oudedagsreserve hebt gevormd in 2022, dan moet je daar ook rekening mee houden. Alles wat je toevoegt aan de oudedagsreserve moet je in mindering brengen op de jaarruimte. De oudedagsreserve is overigens per 2023 afgeschaft. Dus bij de jaarruimtes 2024 en later zal deze geen rol meer spelen.

Rekentool

Op de site van de Belastingdienst vind je een rekentool waarmee je de jaarruimte voor jezelf kunt berekenen.

De premie betaal je vervolgens aan een verzekeringsmaatschappij voor je lijfrenteverzekering, of aan een bancaire instelling voor je lijfrente bankrekening of beleggingsrekening.

Nieuw pensioenstelsel

Sinds 1 juli 2023 hebben we in Nederland een nieuwe pensioenstelsel. Daarbij is het de bedoeling dat pensioen en lijfrente meer geïntegreerd en meer uniform worden. Daarbij is de maximale lijfrentepremie voor 2023 verhoogd van 13,% naar 30%.

Foto: Nataliya Vaitkevich – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *