Hoe werkt een lijfrente bankrekening?

Wanneer je een lijfrente afsluit, dan kun je kiezen uit 3 mogelijkheden. Je kunt een verzekering sluiten (een lijfrenteverzekering) of je opent een lijfrente bankrekening (een bancaire lijfrente) of je opent een lijfrente beleggingsrekening (lijfrente beleggingsrecht). In dit artikel leg ik uit hoe de bank- en beleggingsrekening werken.

Lijfrente bankrekening

Je kunt dus wanneer je voor een lijfrente wilt sparen een bankrekening openen. Die werkt in principe hetzelfde als een normale spaarrekening. Het enige verschil is wat je wel en niet met je geld mag doen. Omdat het een lijfrente is, moet je wel de spelregels van de lijfrente volgen.

Lijfrente beleggingsrekening

Een lijfrente beleggingsrekening werkt hetzelfde als een normale beleggingsrekening. Je geld wordt belegd in door jou gekozen beleggingen. Door rendement neemt de waarde van je beleggingen toe. Uiteraard kunnen beleggingen ook minder waard worden. En ook hier geldt, je mag niet vrij over het geld beschikken. Het is een lijfrente, dus je moet de spelregels volgen die daarvoor gelden.

Uitkeren van de lijfrente

De uitkering dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. De uitkering dient in vaste en gelijkmatige termijnen met een gelijke tussenperiode van ten hoogste een jaar te worden uitgekeerd. Daarnaast zijn er verschillende uitkeringsmogelijkheden.

Je kunt een uitkering laten doen aan jezelf. Die uitkering moet uiterlijk ingaan 5 jaar na de AOW-datum, maar eerder mag ook. De uitkering moet minimaal 20 jaar moet duren. Als de uitkeringen ingaan voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan moet je de jaren dat je de uitkering eerder laat ingaan, optellen bij de 20 jaar. Dus als jouw AOW-leeftijd 67 jaar is en je laat de uitkering ingaan op 65 jaar, dan moet de uitkering minimaal 22 jaar duren.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kortdurende uitkering. Die uitkering mag niet eerder ingaan dan de AOW-leeftijd en duurt minimaal 5 jaar. Deze uitkering mag per jaar niet hoger zijn dan € 22.089,-.

Wanneer je komt te overlijden dan stopt de uitkering niet. De resterende jaren worden uitgekeerd aan je erfgenamen.

Lees ook: Lijfrente en pensioen, wat is het verschil?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *