Hoe werkt een lijfrente banksparen?

Bij sparen voor later denken veel zzp’ers aan een lijfrente. Wanneer je een lijfrente afsluit, dan kun je kiezen uit 3 mogelijkheden. Je kunt een verzekering sluiten, of je gaat lijfrente banksparen, via een lijfrente bankrekening of een lijfrente beleggingsrekening. In dit artikel leg ik uit hoe de bank- en beleggingsrekening werken.

ZZP lijfrente banksparen

Je kunt, wanneer je voor een lijfrente wilt sparen, een lijfrente bankrekening openen. Die werkt in principe hetzelfde als een normale spaarrekening. Het enige verschil is wat je wel en niet met je geld mag doen. Omdat het een lijfrente is, moet je de spelregels van de lijfrente volgen.

ZZP lijfrente beleggingsrekening

Een lijfrente beleggingsrekening werkt hetzelfde als een lijfrente banksparen. Je geld wordt belegd in door jou gekozen beleggingen. Door rendement neemt de waarde van je beleggingen toe. Uiteraard kunnen beleggingen ook minder waard worden. En ook hier geldt, je mag niet vrij over het geld beschikken. Het is een lijfrente, dus je moet de spelregels volgen die daarvoor gelden.

Premie is aftrekbaar

Waarom zou jij je geld vastzetten in lijfrente banksparen met alle spelregels die daarbij horen? Je kunt niet vrij beschikken over je geld, dus waarom zou jij dat doen? Eigenlijk is er maar één simpele reden en dat is belastingvoordeel. En het belastingvoordeel kan dubbel tellen.

De premie is aftrekbaar en de uitkering is belast. Dus nu betaal je geen belasting over de inleg. Maar als de lijfrente gaat uitkeren, dan betaal je wel belasting. Op basis van het huidige belastingtarief betaal je over de uitkering minder belasting. Dus door uitstel betaal je minder belasting. En de lijfrente is vrijgesteld van de vermogensbelasting in box 3.

Uitkeren van lijfrente banksparen

De uitkering dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. De uitkering dient in vaste en gelijkmatige termijnen met een gelijke tussenperiode van ten hoogste een jaar te worden uitgekeerd. Daarnaast zijn er verschillende uitkeringsmogelijkheden.

Je kunt een uitkering laten doen aan jezelf. Die uitkering moet uiterlijk ingaan 5 jaar na de AOW-datum, maar eerder mag ook. De uitkering moet minimaal 20 jaar moet duren. Als de uitkeringen ingaan voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan moet je de jaren dat je de uitkering eerder laat ingaan, optellen bij de 20 jaar. Dus als jouw AOW-leeftijd 67 jaar is en je laat de uitkering ingaan op 65 jaar, dan moet de uitkering minimaal 22 jaar duren.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kortdurende uitkering. Die uitkering mag niet eerder ingaan dan de AOW-leeftijd en duurt minimaal 5 jaar. Deze uitkering mag per jaar niet hoger zijn dan € 24.168,- (cijfer 2023).

Wanneer je komt te overlijden dan stopt de uitkering niet. De resterende jaren worden uitgekeerd aan je erfgenamen.

Jouw pensioenplanning

Wij helpen zzp’ers bij het maken van hun pensioenplanning. Als jij hulp kunt gebruiken, stuur dan even een berichtje via onderstaande knop. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Foto: Maldives – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *