Hoe zit het precies met de AOW

Wanneer je met pensioen gaat, dan wordt de basis gevormd door de AOW. Voor de gemiddelde Nederlander bestaat de helft van het pensioen uit AOW, de andere helft wordt opgebouwd via een werkgeverspensioen of een eigen oudedagsvoorziening. In dit artikel een uitleg over de AOW-bedragen en de leeftijd.

AOW-bedragen

De hoogte van de AOW-bedragen is afhankelijk van je burgerlijke staat op het moment dat jij de uitkering krijgt. Verandert je burgerlijke staat, dan verandert ook je bedrag.

De bruto uitkering voor mensen met een partner bedraagt € 870,03 per maand. Het vakantiegeld bedraagt € 49,42 (2020).
De bruto uitkering voor een alleenstaande bedraagt € 1.270,67 per maand. Het vakantiegeld bedraagt € 69,19 (2020).

Dit zijn de bedragen uitgaande van een volledige AOW. Er geldt een kortingsregeling voor mensen met buitenlandjaren. De korting is 2% per jaar dat je niet in Nederland bent geweest.

Leeftijd

De AOW-leeftijd is sinds enkele jaren aan het stijgen. Voor de komende 5 jaren is duidelijk wanneer de AOW precies ingaat. Voor de jaren daarna is het nog onzeker. Onlangs is het tempo gematigd waarin de leeftijd wordt verhoogd.

De ingangsleeftijd is de komende jaren:

  • 2020: 66 jaar en 4 maanden
  • 2021: 66 jaar en 4 maanden
  • 2022: 66 jaar en 7 maanden
  • 2023: 66 jaar en 10 maanden
  • 2024: 67 jaar
  • 2025: 67 jaar
  • 2026 en verder : afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting

Vanaf 2025 is de ingangsleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting van de gemiddelde 65 jarige Nederlander. 5 jaar van tevoren meet men wat die gemiddelde leeftijd is, en als die met meer dan 1 jaar is gestegen, dan wordt de ingangsdatum met 8 maanden opgeschoven. De werkelijke verhoging vindt plaats in stappen van 3 maanden.

Niet flexibel

De ingangsdatum van de AOW kun je zelf niet aanpassen. Dus als je eerder wilt stoppen met werken, dan kun je de uitkering niet eerder laten ingaan. Andersom kan ook niet, als je langer doorwerkt, kun je de ingangsdatum ook niet uitstellen.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *