Is er een minimale pensioenleeftijd voor een ondernemer?

Als het over pensioen gaat, dan zie ik twee soorten ondernemers. De eerste groep moet er niet aan denken om met pensioen te gaan en is van plan zo lang mogelijk door te werken. De tweede groep denkt daar heel anders over en wil graag eerder stoppen met werken. En een aantal van hen wil zelfs zo vroeg mogelijk stoppen. Hoe vroeg mag je eigenlijk stoppen? Geldt er een minimale pensioenleeftijd?

Je mag stoppen wanneer je wilt

Stoppen met werken mag altijd. Daar zijn geen regels voor. Alleen vervolgens komt natuurlijk de vraag, waar je dan van moet rondkomen. En dan komt ‘pensioen’ in beeld. En daar voor gelden wel regels. Alleen die regels verschillen per vorm. Iedere vorm van pensioen heeft een eigen minimale pensioenleeftijd.

Pensioen uit loondienst of via een verplicht pensioenfonds

Voor pensioen dat je als werknemers hebt opgebouwd, of pensioen dat je verplicht als ondernemer hebt opgebouwd, gelden strikte regels. Hier geldt letterlijk een minimale pensioenleeftijd. Pensioen mag niet eerder ingaan dan 10 jaar voor de AOW-leeftijd. Op dit moment is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Dus 10 jaar eerder is dus 57 jaar en 3 maanden. Dat is nu voor pensioen de minimale pensioenleeftijd. Deze leeftijd schuift afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting verder door.

Lees ook:
ZZP pensioen bij een pensioenfonds

Minimale pensioenleeftijd lijfrente (banksparen)

Lijfrente mag ingaan wanneer je wilt. Er is geen minimum ingangsleeftijd. Een lijfrenteverzekering moet alleen dan altijd levenslang uitkeren. Dus bij vroege pensionering zal de uitkeringsduur lang zijn en het maandelijkse bedrag laag. Een bancaire lijfrente moet minimaal 20 jaar uitkeren plus het aantal jaren dat je eerder stopt dan de AOW-leeftijd. Dus als jij stopt op 57 jaar, dan moet de uitkering dus 10 jaar (tot AOW) + 20 jaar duren.

Vermogen in de onderneming of privé

Voor vermogen in de onderneming of privé gelden geen regels over wanneer je dat mag inzetten voor je pensioen.

Conclusie minimale pensioenleeftijd

Ben jij ondernemer en wil je (extreem) vroeg stoppen met werken, dan mag dat altijd. Er zijn geen beperkingen ten aanzien van jouw vroegste datum van stoppen. Ondernemings- of privévermogen mag je altijd inzetten. Lijfrente en pensioen kennen beperkingen.

Kijk in jouw plan dus altijd goed wanneer je wilt stoppen en pas de manier waarop jij gaat sparen voor je pensioen op aan.

Foto: Max Ravier – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *