Lijfrente en pensioen, wat is nu het verschil?

Wanneer je als zzp’er pensioen wilt opbouwen, dan ontdek je vrij snel dat je in de meeste gevallen geen pensioen kunt opbouwen maar wel een lijfrente. Is dat hetzelfde, lijfrente en pensioen? En hoe werkt dat precies?

Verschil lijfrente en pensioen

Al het geld dat wij sparen voor later, waarbij we gebruik maken van belastingvoordeel, noemen we in de volksmond pensioen. Maar niet alle pensioen is ook pensioen.

Werknemers die in loondienst zijn (een ondernemer in dienst van de BV dus ook) kunnen pensioen opbouwen volgens de belastingregels uit de Wet Loonbelasting. Er wordt een premie betaald en die premie is aftrekbaar voor de Loonbelasting. En over de uitkering van het pensioen moet belasting worden betaald.

Jij als zzp’er verdient geen loon, maar ‘winst uit onderneming’ of ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ die belast zijn in de Wet Inkomstenbelasting. En in de Inkomstenbelasting kennen we geen pensioen. Daar kennen we wel een andere vorm die daar veel op lijkt en dat is lijfrente.

Wat is een lijfrente

Bij een lijfrente betaal je een premie en die premie is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Wanneer de lijfrente tot uitkering komt betaal je belasting over de uitkering.

Op het eerste gezicht is pensioen en lijfrente dus hetzelfde. Maar de spelregels zijn wel heel verschillend.

Jaarruimte

De premie van een lijfrente is aftrekbaar voor zover er sprake is van een pensioentekort. Dat pensioentekort kun je aantonen door het maken van een jaarruimteberekening. De uitkomst van die berekening zegt niets over het feit of je wel of niet voldoende pensioen opbouwt. De uitkomst van de berekening laat alleen maar zien of en hoeveel premie je mag aftrekken voor de belasting.

Op de site van de Belastingdienst vind je een rekentool waarmee je de jaarruimte voor jezelf kunt berekenen.

De premie betaal je vervolgens aan een verzekeringsmaatschappij voor je lijfrenteverzekering, of aan een bancaire instelling voor je lijfrente bankrekening of beleggingsrekening.

Wanneer je als zzp’er pensioen gaat opbouwen, dan sluit je dus een lijfrente af.

Ontwikkelingen

Sinds 2023 zijn de verschillen tussen pensioen en lijfrente kleiner geworden. Met de introductie van een nieuw pensioenstelsel, waarbij de spelregels voor pensioen en lijfrente meer gelijk worden.

Foto: Cottonbro – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *