Pensioen voortzetten als zzp is een afrader

Als zzp’er of ondernemer is het niet mogelijk om pensioen op te bouwen bij een pensioenfonds. Behalve als je er voor kiest om het pensioen dat je als werknemer opbouwde voort te zetten. In veel gevallen is het niet slim om dat te doen. Wanneer kun je jouw pensioen voortzetten als zzp en wanneer niet?

Voortzetting van je pensioenopbouw

Als je als werknemer hebt deelgenomen aan een pensioenfonds, kun jij op het moment dat je zzp’er wordt je pensioenopbouw voorzetten. Dat mag je maximaal 10 jaar doen.

Het is in de praktijk alleen mogelijk om je pensioen voort te zetten dat je hebt opgebouwd bij een pensioenfonds. En ook niet bij allemaal. Bouwde je pensioen op bij een verzekeringsmaatschappij of PPI, dan is het niet mogelijk om je pensioenopbouw voort te zetten.

Pensioen voortzetten als zzp wanneer niet doen?

Wanneer je jonger bent dan ongeveer 45 tot 50 jaar is het niet aan te raden om je pensioenopbouw voort te zetten als zzp’er. Je betaalt niet alleen de premie die jij eerst als werknemers zelf betaalde, maar je betaalt ook het werkgeversdeel. De meeste pensioenpremies bij pensioenfondsen zijn tussen de 20% en 30% van de pensioengrondslag. Dat is een forse premie!

Een deel van de premie die je betaalt wordt gebruikt om de pensioenopbouw van oudere werknemers te financieren. Dus dat is geen slimme investering.

Pensioen voortzetten als zzp wanneer wél doen?

Wanneer je ouder bent, dan kan het juist wel slim zijn, want dan betalen jongeren mee een jouw pensioenopbouw! Een andere belangrijke reden om je pensioenopbouw voort te zetten, kan een gezondheidsreden zijn.

Als je als zzp’er een verzekering wilt afsluiten voor het overlijdensrisico of arbeidsongeschiktheidsrisico, dan krijg je een medische vragenlijst of keuring. Wanneer je gezondheid niet goed is, kan het zijn dat je niet wordt geaccepteerd, of allerlei uitsluitingen of opslagen krijgt. Wanneer je de pensioenopbouw voortzet bij het pensioenfonds, dan krijg je meestal geen vragen of keuringen. En dan lopen je dekkingen bij overlijden en arbeidsongeschiktheid gewoon door.

Verplicht!

Let op, soms heb je geen keuze en ben je verplicht om pensioen op te bouwen bij een pensioenfonds. Lees hier meer over in deze blog.

Geef je pensioen vorm

Denk jij na over jouw pensioen en op welke manier je het beste deze kunt vormgeven, maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.

Foto: Loe Moshkovska – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *