Pensioenpremie in je uurtarief een absolute aanrader

Wanneer je als zzp’er pensioen gaat opbouwen, dan is het logisch om de kosten van je pensioenopbouw te verdisconteren in je uurtarief. Toch doet niet iedere ondernemer of zzp’er dat. In deze blog geef ik een algemene benadering hoe jij je pensioenpremie in je uurtarief kunt verdisconteren.

Hoeveel pensioenpremie?

Hoeveel pensioenpremie je moet gaan betalen hangt af van je wensen en doelen na je pensioen. En hoeveel jaar je nog hebt om je pensioen op te bouwen. Ook speelt het rendement dat je gaat maken een belangrijke rol. Daarbij is je risicoprofiel bepalend.

Je kunt dit exact laten berekenen voor jezelf. Maar jee kan ook uitgaan van een meer algemene benadering. Deze zal ik hieronder toelichten.

Gebruikelijke pensioenpremie

Wanneer je niet als zzp’er werkt, maar als payroll-kracht, dan heb je sinds een paar jaar recht op een adequaat pensioen. Dat adequate pensioen is afgeleid van de pensioenpremie die voor de gemiddelde Nederlander wordt betaald. Voor 2023 is die premie gesteld op 15,7% van de grondslag.

Hoeveel pensioenpremie in uurtarief?

De premie die ik als uitgangspunt neem is 15,7% van de grondslag.

Over de eerste € 16.322,- inkomen bouw je in Nederland geen pensioen op. Dus die kun je buiten beschouwing laten. Stel je werkt 1.600 declarabele uren per jaar, dan trek je afgrond € 10,- van je uurtarief af (16.322/1.600).

Stel je uurtarief zonder pensioenpremie is € 65,-. Dan haal je daar de eerder berekend € 10,- van af. Dat is € 55,-. Daar neem je 15,7% van, en dat is € 8,63.

Je uurtarief inclusief pensioenpremie is dan € 65,- + 8,63 = € 73,63. En dit tarief kun je natuurlijk ‘commercieel’ afronden.

Uitgaande van 1.600 uur verdien je op deze manier € 13.816,- pensioenpremie. Deze kun je investeren in je eigen oudedagsvoorziening.

Ik bouw op een ‘andere manier’ pensioen op

Op welke manier je pensioen opbouwt maakt natuurlijk niet uit. Of je een lijfrentevoorziening hebt, of dat je nog pensioen opbouwt bij een pensioenfonds of spaart of belegt, maakt allemaal niet uit. Alle vormen van een oudedagsvoorziening opbouwen kosten geld. En op een of andere manier moet dat worden betaald uit jouw uurtarief.

Foto: Mikhail Nilov – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *