Wanneer mag je jouw lijfrentepremie aftrekken? Deel 4 van 5

Wanneer mag je lijfrentepremie aftrekken? In blog 2 heb ik laten zien hoeveel lijfrentepremie je mag betalen en in blog 3 hoe het zit met de reserveringsruimte. In deze blog gaan we kijken naar wanneer je de betaalde lijfrentepremie in aftrek mag brengen.

Lijfrentepremie aftrekken bij pensioentekort

Je mag de lijfrentepremie die je hebt betaald aftrekken in de aangifte Inkomstenbelasting. Dit mag alleen als sprake is van een pensioentekort. Je hebt een pensioentekort als je de jaarruimte en/of reserveringsruimte hebt berekend en daar een positief bedrag uit is gekomen.

Moment van betalen en lijfrentepremie aftrekken

De lijfrentepremies die je in een jaar betaald hebt, mag je in datzelfde jaar aftrekken. Voor de aangifte 2024 geef je dus alle premies op die je hebt betaald tot en met 31 december 2024.

Benutten van de jaarruimte

Aan het einde van het jaar zie je vaak dat lijfrente-uitvoerders reclame gaan maken. De insteek van deze reclame is meestal dat je nog snel premie moet betalen, want anders kan je de jaarruimte niet meer benutten. Dit is natuurlijk onzin gezien je de niet benutte jaarruimte de komende 10 jaar alsnog kan gebruiken.

Lees ook:
Hoeveel lijfrentepremie mag je nú betalen? Deel 2 van 5

Reserveringsruimte optimaal benutten

De niet benutte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar kan je alsnog gebruiken. Als je de niet benutte jaarruimte van de eerdere jaren zo optimaal mogelijk wil benutten, dan is het belangrijk om steeds de oudste jaren eerst in te zetten. Als je dit niet doet en eerst eerdere jaren inzet dan vervallen de oudere jaren nadat de 10 jaar verstreken is.

Lees ook:
Hoe zit het nu met de reserveringsruimte? Deel 3 van 5

Meer ruimte dan geld

Het niet optimaal benutten van de reserveringsruimte is voor de meeste mensen echter geen probleem. In de praktijk zien we vaak dat mensen niet voldoende middelen hebben om de volledige ruimte te benutten. Zij kunnen minder lijfrentepremie betalen dan zij op grond van de wet mogen betalen.

Jaarruimte berekenen

De lijfrentepremie moet betaald worden in het jaar dat deze ook wordt afgetrokken. Omdat je de premie in hetzelfde jaar moet betalen, moet je dus ook in dat jaar de jaarruimte berekenen. De gegevens van dat jaar zijn nog niet (volledig) bekend. Het is daarom niet mogelijk om de ruimte te berekenen op basis van de gegevens van het huidige jaar. De jaarruimte wordt om die reden berekend op basis van de gegevens van het voorliggende jaar.

Lijfrentepremie aftrekken en belastingvoordeel?

Als je lijfrentepremie betaalt is het ook belangrijk om naar je huidige inkomen te kijken. Je totale jaarinkomen weet je pas aan het einde van het jaar, maar het is ook tussentijds goed om daarvan een inschatting te maken. Het betalen en in aftrek brengen van lijfrentepremie kan in de toekomst een belastingvoordeel opleveren. Dit is alleen het geval als je nu met je inkomen in een hogere tariefschijf valt dan wanneer je de lijfrente-uitkeringen ontvangt.

Wil je weten tot wanneer je lijfrentepremie mag betalen? Lees dan de volgende en laatste blog in deze serie.

Foto: Mikhail Nilov – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Goedemiddag,

    Klopt het dat als ik voor 1 juli 2025 nog een lijfrente polis afsluit (ik ben ondernemer) ik deze premie in de aangifte van 2024 nog mag aftrekken. Mijn jaarruimte laat dit toe

    Alvast bedankt

    Met vriendelijke groet

    Cas de Jong

    1. De premie die je in 2024 wilt aftrekken moet in 2024 betaald zijn. De termijn van 6 maanden heeft vroeger in de wet gestaan, maar dat geldt nu niet meer.

      De termijn van 6 maanden staat nog wel in de wet, maar dat is voor staking van de onderneming. Je kunt dan onder voorwaarden (een deel van) de stakingswinst afstorten in een lijfrente. En dat moet voor 1 juli. Dit geldt ook voor het eventueel afstorten van de oudedagsreserve.