Werknemerspensioen wordt vaak opgebouwd bij een pensioenfonds. Als zzp’ers kun je meestal geen pensioen opbouwen bij een pensioenfonds. Er is ook geen zzp pensioenfonds. Dus de mogelijkheden zijn beperkt. Maar toch zijn er drie uitzondering. En let goed op, want je kunt redelijk onaangenaam verrast worden! Sommige opties zijn vrijwillig. Dus als zzp’er kun je er voor kiezen. Maar sommige opties zijn verplicht en dan heb je als zzp’er geen keuze. Dan moet je meedoen!
Verplicht aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds
De eerste uitzondering is verplichte deelname an een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Let op, dit gaat niet zozeer over pensioenmogelijkheden, maar meer over pensioenverplichting!
Een bedrijfstakpensioenfonds is een verplicht pensioenfonds voor een bepaalde bedrijfstak. Voorbeelden zijn de bouw, de schilders, de schoonmaak en de metaal. Deze bedrijfstakpensioenfondsen zijn verplicht gesteld voor werknemers. Maar er is ook een aantal verplicht gestelde fondsen voor zzp’ers. Voorbeelden hiervan zijn BPF Schilders en BPF Bouw. De verplichtstelling van de schilders geldt voor iedere zzp’er die als schilder aan de slag is. De verplichtstelling in de bouw geldt niet voor iedereen, maar voor ondernemers die in het het stukadoors-afbouwbedrijf, het plafond- en wandbedrijf, het terrazzobedrijf, het vloerenbedrijf, het blokkenstellersbedrijf en het natuursteenbedrijf werkzaam zijn. Dit is dus geen zzp pensioenfonds, maar gewone werknemerspensioenfondsen, dat ook verplicht zijn voor zzp’ers.
Voorkom verrassingen als zzp bij een pensioenfonds
Wanneer je als zzp’er in de schilders- of bouwsector aan de slag gaat, neem dan altijd even contact op met het pensioenfonds om te kijken of je onder de verplichtstelling valt. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.
Als zzp’er of ondernemer betaal jij zelf de totale premie. Bij een werknemer in loondienst is de premie altijd een combinatie van de werkgevers- en werknemersbijdrage. Als zzp’er betaal jij de totale premie zelf. De meeste premies liggen tussen de 25% en 30% van de pensioengrondslag!
Activiteiten zijn bepalend voor zzp’er welk pensioenfonds
En let op, het gaat om wat je doet en niet om hoe je heet! Sommige zzp’ers denken dat je door een andere activiteit op te geven in de KVK niet onder een verplichtstelling valt. Maar zo werkt het niet. Wanneer jij bijvoorbeeld in hoofdzaak (meer dan 50% ) schildert, dan val je gewoon onder de verplichtstelling. Ook al noem je jouw bedrijf een klusbedrijf.
Verplicht aansluiten bij een beroepspensioenfonds
Als tweede uitzondering kan je als zzp’er verplicht onder een beroepspensioenfonds vallen. Dit zijn ook verplicht gestelde pensioenregelingen, maar dan voor een beroepsgroep. Denk daarbij aan apothekers, dierenartsen, fysiotherapeuten, huisartsen, loodsen, medisch specialisten en verloskundigen. Wanneer je in een van deze sectoren als zzp’er aan de slag gaat, controleer dan goed of je onder de verplichtstelling valt. Bij deze beroepspensioenfondsen maakt het vaak niet uit hoe je werkt. Dus in loondienst, als DGA of als zzp’er, het pensioenfonds is verplicht gesteld voor iedereen.
Voortzetting als zzp van je pensioenopbouw bij een pensioenfonds
De derde uitzondering is voortzetting van je pensioenopbouw. Deze opties is vrijwillig. In tegenstelling tot de eerste twee. Als je als werknemer hebt deelgenomen aan een pensioenfonds, dan kun jij op het moment dat je zzp’er wordt je pensioenopbouw voorzetten. Dat mag je maximaal 10 jaar doen.
Lees ook:
Pensioen voortzetten als zzp’er is een afrader
Of dat onder de huidige regels slim is hangt van twee factoren af. Je leeftijd en je gezondheid. Wanneer voortzetting van je pensioen als zzp wel of niet slim is lees je in bovenstaande blog.
Foto: Lucas Pezeta – Pexels.com
Jan is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.