ZZP Pensioen bij een pensioenfonds

Werknemerspensioen wordt vaak opgebouwd bij een pensioenfondsVoor de meeste zzp’ers zijn er geen pensioenmogelijkheden bij een pensioenfonds. Er is ook geen zzp pensioenfonds. Maar er zijn drie uitzondering. En let goed op, want je kunt redelijk onaangenaam verrast worden!

Verplicht aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds

De eerste uitzondering is een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Let op, dit gaat niet zozeer over pensioenmogelijkheden, maar meer over pensioenverplichting!

Een bedrijfstakpensioenfonds is een verplicht pensioenfonds voor een bepaalde bedrijfstak. Voorbeelden zijn de bouw, de schilders, de schoonmaak en de metaal. Deze bedrijfstakpensioenfondsen zijn verplicht gesteld voor werknemers. Maar er is ook een aantal verplicht gestelde fondsen voor zzp’ers. Voorbeelden hiervan zijn BPF Schilders en BPF Bouw. De verplichtstelling van de schilders geldt voor iedere zzp’er die als schilder aan de slag is. De verplichtstelling in de bouw geldt niet voor iedereen, maar voor ondernemers die in het het stukadoors-afbouwbedrijf, het plafond- en wandbedrijf, het terrazzobedrijf, het vloerenbedrijf, het blokkenstellersbedrijf en het natuursteenbedrijf werkzaam zijn. Dit is dus geen zzp pensioenfonds, maar een gewoon werknemerspensioenfonds, dat ook verplicht is voor zzp’ers.

Wanneer je als zzp’er in de schilders- of bouwsector aan de slag gaat, neem dan altijd even contact op met het pensioenfonds om te kijken of je onder de verplichtstelling valt. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.

En let op, het gaat om wat je doet en niet om hoe je heet! Sommige zzp’ers denken dat je door een andere activiteit op te geven in de KVK niet onder een verplichtstelling valt. Maar zo werkt het niet. Wanneer jij bijvoorbeeld in hoofdzaak (meer dan 50% ) schildert, dan val je gewoon onder de verplichtstelling. Ook al noem je jouw activiteiten klusbedrijf.

Verplicht aansluiten bij een beroepspensioenfonds

Als tweede kan je als zzp’er verplicht onder een beroepspensioenfonds vallen. Dit zijn ook verplicht gestelde pensioenregelingen, maar dan voor een beroepsgroep. Denk daarbij aan apothekers, dierenartsen, fysiotherapeuten, huisartsen, loodsen, medisch specialisten en verloskundigen. Wanneer je in een van deze sectoren als zzp’er aan de slag gaat, controleer dan goed of je onder de verplichtstelling valt. Bij deze beroepspensioenfondsen maakt het vaak niet uit hoe je werkt. Dus in loondienst, als DGA of als zzp, het pensioenfonds is verplicht gesteld voor iedereen.

Voortzetting van je pensioenopbouw

De derde uitzondering is voortzetting van je pensioenopbouw. Als je als werknemer hebt deelgenomen aan een pensioenfonds, dan kun jij op het moment dat je zzp’er wordt je pensioenopbouw voorzetten. Dat mag je maximaal 10 jaar doen. Of dat onder de huidige regels slim is hangt van twee factoren af. Je leeftijd en je gezondheid. Wanneer voortzetting van je pensioen als zzp wel of niet slim is lees je in deze blog.

Foto: Lucas Pezeta – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *