Alleen met een pensioen ben je straks nog ondernemer

Als het aan de initiatiefnemers van de Initiatiefwet Zelfstandigen ligt, dan ben je straks alleen nog maar ondernemer als je pensioen opbouwt en iets hebt geregeld bij arbeidsongeschiktheid.

Initiatiefwet Zelfstandigen

VVD, CDA, D66 en SGP hebben een wetsvoorstel ingediend waarin de positie van de zelfstandig ondernemer wordt verduidelijkt. Op dit moment is (wettelijk) duidelijk wanneer iemand werknemers is. Ook is duidelijk wanneer iemand géén zelfstandig ondernemer is. Maar er zijn geen duidelijke criteria opgesteld om te kunnen vaststellen dat iemand wél ondernemer is. De initiatiefnemers van deze nieuwe wet willen hier verandering in aanbrengen.

Criteria om als ondernemer te worden aangemerkt

In het wetsvoorstel zijn 5 criteria opgenomen

  1. Je hebt een rechtsvorm die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  2. Je hebt een btw-nummer
  3. Je gedraagt je als ondernemer
  4. Je hebt een adequate voorziening getroffen tegen het risico van inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid
  5. Je voorziet in een proportionele bijdrage voor een voorziening bij pensionering

Voorwaarde 1 en 2 spreken voor zich. Die zijn eenvoudig te regelen en te toetsen. De andere voorwaarden zal ik kort toelichten.

Je gedraagt je als ondernemer

In het voorstel wordt verder toegelicht welke voorwaarden horen bij nummer 3. Denk daarbij aan de volgende zaken. Als ondernemer loop je ondernemersrisico’s zoals het risico van inkomstenverlies. Daarnaast investeer je in bedrijfsmiddelen zoals gereedschappen, software, voertuigen of cursussen. Je hebt meerder opdrachten of opdrachtgevers. Naar buiten toe gedrag jij je als ondernemer door bijvoorbeeld te adverteren of offertes uit te brengen en je bepaalt of onderhandelt je eigen tarief. Tenslotte ben je actief met het werven van klanten.

Een ondernemer heeft een voorziening bij arbeidsongeschiktheid

In het voorstel staat dat je als ondernemer een adequate voorziening moet hebben in het geval je arbeidsongeschikt wordt. Wat een adequate voorziening is, wordt niet verder ingevuld. Dat mag je ruim interpreteren. Je kunt dus een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluiten, meedoen aan een schenkkring (broodfonds) of je hebt voldoende buffer om je inkomensverlies op te kunnen vangen.

Je bouwt als ondernemer pensioen op

De laatste voorwaarde is dat je pensioen moet opbouwen als ondernemer. Het staat je ook hier verder vrij hoe je dat doet. Je kunt dus pensioen opbouwen (dat kan alleen als je vanuit een BV werkt), een lijfrente afsluiten, je pensioenopbouw voortzetten bij het pensioenfonds waar je eerst deelnemer was. Maar het ook mogelijk om bijvoorbeeld een beleggings- of vastgoedportefeuille te hebben.

Wanneer gaat deze wet in?

Het voorstel is een initiatiefwet. Deze is gepubliceerd en iedereen die wil, kan hier op reageren (pre-consultatie). Alle commentaar zal worden beoordeeld en in een wetsvoorstel worden verwerkt dat zal worden ingediend. Daarna moet het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer. Hoe lang dit zal gaan duren en wat de exacte inhoud van de uiteindelijke wet zal zijn is nu dus nog niet bekend.

Moet je als ondernemer nu meteen pensioen opbouwen?

Als deze wet doorgaat, dan is het straks essentieel om een pensioenvoorziening te hebben. Want geen pensioen, geen ondernemer. Maar de wet biedt ruimte aan eigen invulling. Dat betekent dat jij als ondernemer bepaalt hoe je pensioen wilt gaan opbouwen. Stort je dus niet halsoverkop in een product, maar begin met het maken van een goed pensioenplan. Kijk naar jouw eigen situatie, denk na over wat bij jou past en stel op basis daarvan een plan op.

Ga je als zelfstandige ook dit zelfstandig regelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en regelmatig de praktische informatie die je nodig hebt om het zelf te kunnen regelen. Heb je wat hulp nodig bij het maken van je pensioenplan? Druk dan op onderstaande knop.

Foto:  Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *