Wat is beter, lijfrente of gewoon sparen?

Als zzp’er bepaal jij helemaal zelf op welke manier jij geld opzij zet voor later. Er zijn verschillende opties. Je kunt sparen in de vorm van een lijfrente. Maar je kunt ook gewoon vermogen opbouwen in box 3, wat ik in deze blog sparen noem. Wat is beter, lijfrente of sparen?

Lees ook:
Alle pensioenmogelijkheden voor de zzp’er op een rij

Lijfrente voor een zzp’er

Bij een lijfrente betaal je een premie die je kunt aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Over de inleg betaal je dus nu geen belasting. Het vermogen dat je spaart, telt niet mee bij de berekening van de belasting voor box 3. Over de uitkering betaal je te zijner tijd wel belasting. Het belastingtarief dat gepensioneerden betalen is lager dan het tarief dat werkenden betalen.

Voordeel lijfrente versus sparen

Het voordeel van lijfrente is dat je nu de premie af kunt trekken tegen een hoog belastingtarief, terwijl het straks belast is tegen een laag tarief als het uitkeert. Het voordeel is in veel gevallen tussen de 12,5% en 18%, maar kan in extreme situaties zelfs oplopen tot 30%. Dus leg je € 1.000,- in dan kan je fiscale voordeel tussen de € 125,- en € 300,- zijn. Bij gewoon sparen kun je de premie niet aftrekken. Dus daar heb je dat voordeel niet.

Let op, er zijn ook situaties waarin er geen belastingvoordeel te behalen is. Dus laat je vooraf wel goed informeren.

Lees ook:
Hoe bereken je de jaarruimte voor een zzp’er

Over je gespaarde lijfrente betaal je geen heffing box 3. Dat voordeel kan oplopen tot meer dan 2% per jaar over je gespaarde vermogen. Stel je spaart in 20 jaar tijd een kapitaal van € 100.000,- bij elkaar. Dan is je voordeel gemiddeld € 1.000,- per jaar.

Bij gewoon sparen telt je vermogen gewoon mee bij de belastingheffing van box 3. Dus daar heb je dit jaarlijkse voordeel niet.

In een volgende blog laat ik zien hoeveel het fiscale voordeel van een lijfrente je oplevert.

Nadeel lijfrente versus sparen

Zijn er dan alleen voordelen aan een lijfrente? Nee, er zijn ook genoeg nadelen te noemen. De belangrijkste nadelen zijn de volgende twee. Je geld in een lijfrente is geblokkeerd. Wat je er in stort, kun je er niet zomaar uithalen. De enige manier waarop jij je geld weer terug krijgt is als het gaat uitkeren als jij met pensioen gaat. En het tweede nadeel is dat hoe jij je geld laat uitkeren als je met pensioen bent ook beperkt is door regels. Deze zijn wel soepel, maar er zijn beperkingen, waardoor je niet altijd je lijfrente zo kan laten uitkeren als jij zelf zou willen.

Wat is dan optimaal?

Ik denk dat een combinatie van beide vormen optimaal is. Sowieso is het aan te raden om een ruime buffer aan te leggen. Die zit in box 3 en is geen lijfrente. Daarnaast spaar je voor een optimale lijfrente, die je voor een groot deel baseert op zo optimaal mogelijk gebruik maken van het belastingvoordeel dat te behalen is. En de rest spaar je in box 3 in de vorm van beleggingen, vastgoed, of waar jij ook maar in wilt investeren.

Foto: Karolina Grabowska – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Dag Jan, kan ik als zzp’er (mei 2023) nog een aftrek doen voor een (nog niet gestorte) lijfrente in mijn aangifte 2022 en is dat maximaal rond de 9500 euro?

    1. Rob, dat is in principe niet mogelijk. Je mag bij de aangifte IB 2022 alleen de in 2022 betaalde lijfrentepremies in aftrek brengen. De maximale bedragen bereken je op grond van de jaarruimte en de reserveringsruimte (dat is de niet benutte ruimte uit het verleden). Deze berekening maak je op basis van de winst van het jaar ervoor. In dit geval dus 2021.

      Wat wel kan is om te doteren aan de oudedagsreserve over 2022 en dat bedrag voor 1 juli 2023 afstorten. Dat bedrag mag je dan wel aftrekken over 2022. En is ongeveer € 9.500,- maximaal. Dus waarschijnlijk bedoel je deze?
      Dit kan overigens voor 2022 voor het laatst, want per 2023 is de oudedagsreserve afgeschaft.