Sparen of beleggen, wat is beter?

Als je spaart voor je oude dag, kun je dan beter sparen of beleggen? En dan bedoel ik sparen of beleggen in box 3. Dus je hebt de keuze gemaakt om (een deel van) je geld niet in een lijfrente of pensioen te investeren, maar je kiest voor box 3. En dan is de vraag, kun je beter sparen of beleggen?

Sparen of beleggen in box 3 het belastingtarief

In box 3 heb je te maken met een belastingtarief dat aan verandering onderhevig is. Deze blog gaat uit van het huidige belastingtarief (2024). Er wordt gesproken over een aanpassing in de toekomst. Die eventuele aanpassing heb ik buiten beschouwing gelaten.

Vrijstelling box 3

In box 3 heb je allereerst te maken met een vrijgesteld vermogen van € 57.000,- per persoon. Is je vermogen in box 3 lager dan het vrijgestelde vermogen, dan betaal je geen belasting in box 3. Wanneer je een fiscale partner hebt, dan heb je beide de vrijstelling, dus dan is de grens € 114.000,-.

Tarief sparen en beleggen in box 3

In box 3 betaal je belasting op basis van een fictief rendement. Het fictieve rendement op spaargeld is in 2024 1,03%. Het fictieve rendement op beleggen is 6,04%. Over het fictieve rendement betaal je een belastingtarief van 36%.

Stel je hebt een totaal vermogen van € 157.000,-. De vrijstelling is € 57.000,-.

Als je jouw geld spaart, dan wordt een rendement van 1,03% verondersteld = € 1.030,- en daarover betaal je 36% belasting. Je betaalt dan € 370,- belasting.

Als je jouw geld belegt, dan wordt een rendement van 6,04% verondersteld = € 6.040,- en daarover betaal je 36% belasting. Je betaalt dan € 2.174,- belasting.

Lees ook:
Wat is beter, lijfrente of gewoon sparen

Sparen in 2024

Op dit moment zijn de spaarrentes best hoog, zeker in vergelijking met de afgelopen 10 jaar. Het is al vrij snel mogelijk om een rente te krijgen van rond de 3%. Wanneer je dus de € 157.000,- spaart tegen 3% rente, dan is je rente € 4.710,-. Je betaalt € 370,- belasting in box 3, dus per saldo heb je € 4.340,- netto rendement.

Beleggen om hetzelfde rendement te halen

Wil je hetzelfde netto rendement halen, moet je dus € 4.340,- + € 2.174,- belasting = € 6.514,- rendement maken. Dat is een rendement van 4,15%. Beleggen brengt kosten met zich mee. Stel dat jouw beleggingskosten gemiddeld 0,5% zijn, dan moet je dus een bruto rendement maken van 4,65%.

De getallen verschillen per situatie. Ik heb een eenvoudige rekensheet gemaakt, waarin jij jouw gegevens kunt invullen en kunt zien welk rendement je met beleggen nodig hebt om hetzelfde resultaat te krijgen als met sparen. De sheet kun je hieronder downloaden.

Rendement versus risico

Op basis hiervan kun jij een inschatting maken. Kies jij voor een spaarrekening met een heel laag risico? Of ben je bereid om meer risico te nemen met de kans op meer rendement. Het omslagpunt zoals ik hiervoor heb berekend, geeft je een goed inzicht op basis waarvan jij een beslissing kunt nemen.

Foto: Tima Miroshnichenko – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *