Lijfrente of sparen – een berekening

Vorige keer heb ik een blog geschreven over het verschil tussen een lijfrente en sparen. Er zijn voor- en nadelen aan een lijfrente, maar er zijn ook voor- en nadelen aan sparen in box 3. In deze blog zal ik laten zien hoe groot het voordeel van lijfrente is. Het verschil tussen lijfrente of sparen op basis van een berekening.

Fiscaal voordeel lijfrente

Lijfrente heeft als voordeel dat de premie nu aftrekbaar is en de uitkering te zijner tijd belast. Je kunt hierdoor een flink belastingvoordeel behalen. Stel dat de premie nu aftrekbaar is tegen afgerond 37% en straks belast tegen 19%. Dan heb je het eerste voordeel al te pakken.

Daarnaast telt je lijfrentekapitaal niet mee in box 3. Je betaalt dus geen vermogensrendementsheffing over je gespaarde lijfrentekapitaal.

Hoeveel levert dat fiscale voordeel op

Hoeveel voordeel je precies hebt verschilt per situatie. Dat hangt af van je leeftijd, de hoogte van je inkomen, de hoogte van je opgebouwde pensioen en de hoogte van je totale vermogen.

Ik zal aan de hand van een voorbeeld laten zien wat het voordeel is van lijfrente ten opzichte van sparen.

Je bent 35 jaar oud en je hebt € 10.000,- winst die je wilt investeren in je oudedagsvoorziening. Je gaat met pensioen als je 67 jaar bent.

Lijfrente

Als je dit bedrag in een lijfrente investeert dan betaal je nu geen belasting. Je investeert dus ook € 10.000,-. Uitgaande van 4,5% netto rendement groeit dit kapitaal aan tot € 40.900,- op je 67e. Dit kapitaal zet je om in een lijfrente-uitkering van € 2.501,- en dit zal gedurende 20 jaar worden uitgekeerd. Je betaalt na je pensionering 19% belasting, zodat je netto € 2.026,- per jaar overhoudt gedurende 20 jaar.

Sparen in box 3

Wanneer je deze € 10.000,- investeert in box 3, dan moet je nu belasting betalen over je bruto winst. Ik reken met 37%. Je kunt dus € 6.300,- investeren. Over je kapitaal betaal je jaarlijks belasting in box 3. Rekening houdend met deze belasting en uitgaande van ook 4,5% rendement heb je op je 67e een kapitaal van € 13.465,- bij elkaar gespaard. Als je uit dit kapitaal jaarlijks € 2.026,- onttrekt, gelijk aan de netto lijfrente uitkering, dan is je geld na 7 jaar op.

Lijfrente versus box 3

In dit voorbeeld ben ik uitgegaan van een gestileerde situatie, die uiteraard niet voor iedereen van toepassing zal zijn. Maar we kunnen voor lijfrente of sparen op basis van een berekening wel de conclusie trekken dat het belastingvoordeel er voor zorgt dat je bij lijfrente aanzienlijk meer uitgekeerd krijgt dan wanneer je spaart in box 3.

Foto: Zen Chung – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *