Je eigen woning als onderdeel van je pensioenplanning

In een eerdere blog hebben we uitgelegd waarom je eigen huis geen pensioen is. Je eigen woning kan daarentegen wel een belangrijk onderdeel in je pensioenplanning zijn. In deze blog lees je hoe de eigen woning ingezet kan worden in je pensioenplanning.

Overwaarde

Je hebt overwaarde op je woning als je huis meer waard is dan je hypotheekschuld of wanneer je geen hypotheekschuld meer hebt. Deze overwaarde zit alleen wel vast. Je zou dus kunnen stellen dat je vermogen hebt opgebouwd in je woning. En dat is ook gelijk de reden waarom je eigen huis geen pensioen is.

Goedkopere woning

In je pensioenplanning kan je de overwaarde op verschillende manieren inzetten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis te verkopen en een goedkopere woning te kopen. Op deze manier komt (een deel van) de overwaarde vrij en kan het ingezet worden als pensioeninkomen.

Kleiner wonen

Je kan er op termijn voor kiezen om je huis te verkopen en te verhuizen naar een kleinere woning. Kleinere woningen hebben vaak minder onderhoud nodig. Daarnaast zijn de woonlasten ook vaak lager. Het verhuizen naar een kleinere woning zorgt ervoor dat je uitgaven lager worden.

Opeethypotheek

De opeethypotheek is een optie als je niet wil verhuizen maar wel de overwaarde op je woning wil benutten. Bij een opeethypotheek sluit je een lening af op je woning. Het geleend bedrag krijg je ineens of in maandelijkse termijnen uitgekeerd. Dit bedrag kan dan vervolgens ingezet worden als extra pensioeninkomen. Bij een opeethypotheek wordt de rente bijgeschreven bij de schuld en er zijn vaak geen maandlasten. De hypotheekschuld hoeft pas bij verhuizen of overlijden te worden afgelost.

Je eigen woning is geen pensioen maar biedt wel mogelijkheden

Je huis is dus geen pensioen maar biedt zeker mogelijkheden in je pensioenplanning. De verschillende opties om je eigen woning in te zetten hebben voor- en nadelen en zijn daarom niet zonder meer voor iedereen geschikt. Zorg dus dat je je totale pensioensituatie in beeld hebt voordat je met stenen gaat schuiven voor je pensioen. Een goed bouwplan voorkomt scheuren achteraf.

Foto:  Mike Bird – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *