Pensioengeld wordt belegd. Of je nu spaart voor later via een pensioenfonds, een -verzekering, een lijfrente of een beleggingsrekening, het pensioengeld wordt altijd belegd. Het doel daarbij is om rendement te maken en zo je pensioengeld tenminste waardevast te houden. Maar hoe belangrijk vind jij duurzaamheid bij jouw pensioenbeleggingen?
Duurzaamheid pensioenbeleggingen ESG
Om te bepalen hoe belangrijk duurzaamheid voor jou is, kijkt men naar jouw ESG wensen. E staat voor Environmental, S staat voor Social en G staat voor Governance.
Environmental – milieu
Environmental, milieu is een breed begrip. Hieronder vallen thema’s zoals klimaatverandering, watergebruik, biodiversiteit en afvalverwerking.
Social – maatschappelijk
Bij social, de maatschappij moet je denken aan thema’s als werkomstandigheden, mensenrechten en toegang tot zorg en onderwijs.
Governance – goed bestuur
Onder governance wordt verstaan het naleven van wet- en regelgeving, diversiteit in de organisatie en het beloningsbeleid.
Lees ook:
Sparen of beleggen, wat is beter?
Duurzaamheid voor jouw pensioenbeleggingen in 3 categorieën
De duurzaamheidsvoorkeur bestaat uit 3 categorieën.
- Wil je dat men bij de samenstelling van de beleggingen rekening houdt met nadelige effecten op duurzaamheidsfactoren? Denk bij negatieve effecten aan CO2-uitstoot of schade aan biodiversiteit.
- Hoeveel van je beleggingen moet plaatsvinden in duurzame beleggingen? Daarbij zijn duurzame beleggingen die beleggingen die een bepaalde specifieke ESG doelstelling hebben.
- Welke gedeelte van je beleggingen wil je in zogenoemde taxonomie-beleggingen? Taxonomie-beleggingen zijn ecologisch duurzame beleggingen in bedrijven die klimaatverandering helpen tegengaan. EU taxonomie wetgeving bepaalt een bedrijf ecologisch duurzaam is.
Vragen naar duurzaamheidsvoorkeuren is steeds vaker verplicht
Wanneer jij gaat beleggen met beleggingsadvies, dan is jouw bank of vermogensbeheer verplicht om jouw duurzaamheidsvoorkeuren te vragen. Voor pensioen en lijfrente is dit nog niet het geval. Maar de toezichthouder AFM heeft al te kennen gegeven dat zij dit thema in de toekomst ook graag terugzien bij pensioenadvies.
Foto: Akil Mazumder – Pexels.com

Jan van Harten is ondernemer, pensioenadviseur en financieel planner. Hij adviseert mensen over hun persoonlijke pensioensituatie. Hij geeft inzicht, maakt moeilijke dingen begrijpelijk en komt met concrete adviezen. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
zzpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten