De verplichte AOV voor zzp’ers gaat er voorlopig niet komen. Minister van Hijum heeft dat afgelopen week in en brief aan de Tweede Kamer geschreven. De verplichte AOV voor zzp’ers is uitgesteld tot 2030 of later.
Wat was het plan?
De overheid wilde een financieel vangnet creëren voor zelfstandigen die arbeidsongeschikt worden. Dat vangnet moest er komen als bescherming voor de zzp’er zelf. Maar ook wil de overheid voorkomen dat de gevolgen van een arbeidsongeschikte zelfstandige wordt afgewenteld op de samenleving. Dat wil men voorkomen en vandaar de verplichte AOV voor zzp’ers.
Waarom wordt de verplichte AOV voor zzp’ers uitgesteld?
De Belastingdienst en het UWV hebben beide aangegeven dat het wetsvoorstel onuitvoerbaar is.
De premie voor de verzekering is afhankelijk van de winst. Maar de winst van een ondernemer is pas (ver) na afloop van een kalenderjaar bekend. Verder geeft het UWV aan dat zij beperkte capaciteit hebben waar het gaat om verzekeringsartsen en zij denken niet dat ze al het extra werk van de nieuwe verzekering aan kunnen. Ook vinden beide instanties de wet complex omdat iemand het ene jaar wel en het andere jaar geen ondernemer kan zijn.
Lees ook:
Er komt echt een verplichte AOV voor zzp’ers
Tot wanneer wordt de verplichte AOV voor zzp’ers uitgesteld?
Uit de brief van de minister blijkt dat de wet niet eerder dan 2030 kan worden ingevoerd en dat het mogelijk zelfs nog later kan worden. Houdt er dus rekening mee dat de komende jaren er geen verplichte AOV zal worden ingevoerd.
Wachten of in actie komen?
Elke ondernemer loopt een risico op arbeidsongeschiktheid. De financiële gevolgen kunnen groot zijn. Wacht dus niet tot 2030 of later om dit te onderzoeken. Maak voor jezelf een inschatting en een plan en kom indien nodig op tijd in actie.
Heb je hulp nodig bij het maken van een goede financiele planning, neem dan contact met op via onderstaande knop.
Foto: Anh Lee – Pexels.com
Jan is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.