Heb jij nog een oudedagsverplichting (ODV) in je BV?

Wat kan en mag allemaal als je nog een oudedagsverplichting (ODV) in je BV hebt? Een oudedagsverplichting moet je tot uitkering laten komen als je met pensioen gaat. Hoe je een ODV moet laten uitkeren en waar je op moet letten tot die tijd leg ik uit in deze blog.

Hoe is de ODV ontstaan

Een ODV is ontstaan door in het verleden pensioen in eigen beheer op te bouwen. Dat pensioen heb je opgebouwd tot uiterlijk 2017 en daarna tussen 2017 en 2019 omgezet in een oudedagsverplichting. Bij deze omzetting heb je de fiscale balanswaarde van het pensioen omgezet in de oudedagsverplichting.

Oprenting van de ODV

De oudedagsverplichting moet jaarlijks worden opgerent met de marktrente over het voorgaande jaar.

Jaar van oprentingOprentingspercentage
20170,059%
20180,060%
20190,0269%
2020-/- 0,107%
2021-/- 0,382%
2022-/- 0,410%
20230,699%
20242,657%

Een overzicht van de marktrente wordt gepubliceerd door de Belastingdienst en is hier te vinden.

De ingangsdatum van de ODV

Een ODV moet ingaan (binnen 2 maanden) op de AOW-datum en in 20 jaar worden uitgekeerd. Het is ook mogelijk hem eerder in te laten gaan. Je mag hem maximaal 5 jaar eerder laten ingaan. Wanneer je de ODV eerder laat ingaan, dan moet je de duur van 20 jaar verlengen met het aantal jaren dat je hem eerder in laat gaan. Kies je bijvoorbeeld voor een ingang 5 jaar voor de AOW-datum dan duurt de uitkering dus 20 + 5 = 25 jaar.

Berekenen van de uitkering

De oudedagsverplichting moet worden opgerent tot de ingangsdatum (standaard de AOW-datum). Vervolgens moet dit bedrag gedeeld worden door de uitkeringsduur (standaard 20 jaar).

Het volgende jaar wordt het kapitaal verminderd met de uitkering en vervolgens opgerent. Daarna deel je het kapitaal door de resterende duur om de volgende uitkering te bepalen.

Lijfrente aankopen?

Het is ook mogelijk om de oudedagsverplichting om te zetten in een lijfrente. Met name wanneer je een andere duur dan 20 jaar wilt aankopen, dan kan het interessant zijn om bijvoorbeeld een bancaire lijfrente aan te kopen. Je kunt dan kiezen voor een kortere of een langere duur dan 20 jaar.

Let op met dividend uitkeren

Je oudedagsverplichting is een verplichting op de balans. Het is, als je het goed beschouwt, een schuld aan jezelf en aan de Belastingdienst. Je moet daarom opletten met het doen van dividenduitkeringen. Als daardoor de uitbetaling van je ODV in het gedrang komt, kan dat leiden tot een discussie met de Belastingdienst.

Zorg dat het geld er is

Je ODV is een onderdeel van jouw totale pensioen. Hij staat op de balans van je BV. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het geld er straks ook daadwerkelijk is. Zorg er dus voor dat jij voldoende geld hebt om straks je ODV te kunnen uitkeren of afstorten. Je kunt bijvoorbeeld een beleggings- of spaarrekening openen binnen de BV en daarmee zorgen voor voldoende inkomen voor later. Je kunt ook besluiten om hem ineens of in delen af te storten.

Foto:  Dziana Hasanbekava – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *