Heb jij nog een fiscale oudedagsreserve (FOR)?

Tot en met 2022 kon je als ondernemer jaarlijks een deel van je winst toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve (FOR). Vanaf dit jaar kan dat niet meer. Maar als jij in het verleden een FOR hebt opgebouwd, wat kun je daar nu nog mee?

Wat is de fiscale oudedagsreserve?

Het was toegestaan om een deel van de winst te reserveren voor een oudedagsreserve. Het woord zegt het eigenlijk al. Het is een reserve voor je oude dag. Over je winst betaal je belasting, maar omdat je een deel hebt gereserveerd voor later, hoef je daar nu geen belasting over te betalen.

Wat kun je met de fiscale oudedagsreserve?

Je kunt twee dingen doen. Als eerste – en dat is eigenlijk de primaire bedoeling – koop je op enig moment een lijfrente aan. Als tweede kun je de oudedagsreserve laten vrijvallen in de winst en dan betaal je alsnog belasting.

Aankopen van een lijfrente

Als je een lijfrente aankoopt met je oudedagsreserve, valt de reserve vrij in de winst. Daar betaal je dan dus belasting over. Maar omdat je een lijfrente aankoopt, is de koopsom voor die lijfrente aftrekbaar. Per saldo heffen die twee elkaar (bijna) op.

Het zal elkaar niet altijd volledig opheffen. Want de vrijval is belaste winst, terwijl de aftrek van de lijfrente een uitgave inkomensvoorziening is. Dat zijn twee andere onderdelen in je aangifte, waardoor er een klein verschil kan ontstaan.

Dat aankopen kan op ieder gewenst moment. Dus dat kun je nu doen, maar dat kan ook als je bijvoorbeeld daadwerkelijk met pensioen gaat. Als je hem nu aankoopt, hoeft de lijfrente nog niet direct te gaan uitkeren. Je koopt dan een uitgestelde lijfrente aan.

Vrijvallen in de winst

Het tweede dat je kunt doen is de FOR laten vrijvallen in de winst. Dat mag je niet op elk moment doen. Er zijn momenten waarop de fiscale oudedagsreserve verplicht moet afnemen tot het ondernemingsvermogen. Je hebt op die momenten geen keuze.

  1. Gehele of gedeeltelijke staking van de onderneming. Op dat moment wordt je ondernemingsvermogen lager of nul. Dus dan neemt de oudedagsreserve gedeeltelijk of volledig af.
  2. Het jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Wanneer je die leeftijd hebt bereikt, moet je oudedagsreserve afnemen tot het niveau van het ondernemingsvermogen.
  3. Wanneer je twee jaar achtereen niet aan het urencriterium hebt voldaan. Op dat moment moet je fiscale oudedagsreserve afnemen tot het niveau van het ondernemingsvermogen.

Wanneer je FOR afneemt, betaal je op dat moment belasting over de afname. Je winst neemt toe met het bedrag waarmee je FOR afneemt.

Foto:  Nataliya Vaitkevich – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *