Moet je eind van het jaar nog een lijfrentepremie betalen?

Veel ondernemers die ik richting het einde van het jaar spreek, vragen zich af of ze nog iets moeten doen aan hun pensioen. De vraag is dan, moet ik aan het eind van het jaar nog een lijfrentepremie betalen? Het antwoord is misschien verrassend. Maar wat mij betreft hoeft dat niet.

Waarom eind van het jaar een lijfrentepremie betalen

Een lijfrente premie is aftrekbaar in het jaar waarin je de premie betaalt. Dus alle premies die je in 2023 betaalt, mag je in aftrek brengen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2023. De uiterste datum om te betalen voor belastingjaar 2023 is dus 31 december 2023.

Wat als je die premie niet betaalt

Hoeveel lijfrentepremie je mag betalen wordt bepaald op basis van je jaarruimte. Met andere woorden, er wordt op basis van de jaarruimte bepaald hoeveel premie jij in 2023 mag betalen.

En wat je niet betaalt, is niet ineens verdwenen. Dus de ruimte die er is, die blijft bestaan. Jij mag de jaarruimte over 2023 de komende 10 jaar alsnog betalen. Dus als je dit jaar niet je jaarruimte benut, dan mag je dat later alsnog inhalen.

Zijn er dan geen nadelen als je nu niet snel in actie komt?

Er zijn geen nadelen als je nu niet betaalt. De jaarruimte is 30% van je grondslag, waarbij je grondslag op basis van de wet niet hoger mag zijn dan € 115.164,-. De maximale premie die je mag betalen in 2023 is dus € 34.550,-. En zoals ik al aangaf, als je die nu niet betaalt, mag je dat de komende 10 jaar alsnog doen. Die inhaalruimte noemen we de reserveringsruimte. De reserveringsruimte die per jaar mag betalen is ook gemaximeerd. Dat is maximaal je niet gebruikte jaarruimte, maar nooit meer dan € 38.000,- per jaar. Dus meer dan de maximale ruimte van dit jaar. Dus ruimte genoeg om volgend jaar alsnog te storten.

Waarom lees ik dan overal dat ik voor het eind van het jaar een lijfrentepremie moet betalen?

Dat je overal wordt verteld dat je nu nog snel in actie moet komen is verkooppraat! Inspelen op angst. Met als doel om jou een lijfrenteproduct te laten kopen.

Ik ben daar niet zo gevoelig voor. Natuurlijk moet je sparen voor later. Maar doe dat op basis van een goed doordacht plan. En niet op basis van angst en een schreeuwerige advertentie. Dus voor het eind van het jaar nog snel een lijfrentepremie betalen is helemaal niet nodig.

Maar je moet wel snel je jaarruimte berekenen

In mijn vorige blog heb ik aangegeven dat je wel ieder jaar je jaarruimte moet berekenen. Ook al gebruik je hem niet. Ben je benieuwd waarom? Lees dan hier mijn blog.

Foto:  – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *