Hoeveel pensioenpremie je mag storten is afhankelijk van je jaarruimte. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je maakt een sommetje en uit die som komt hoeveel premie jij als zzp’er aan een lijfrente mag betalen. En dat noemen we de jaarruimte. Ons advies is: bereken ieder jaar de jaarruimte. Ook als je hem niet gebruikt. Ik leg je in deze blog uit waarom.
Jaarruimte voor een zzp’er
De maximale aftrekbare lijfrente premie wordt berekend op basis van de jaarruimte. De jaarruimte voor een zpp’er is 30% van je belastbare inkomen. Alleen over het eerste deel van je inkomen mag je geen jaarruimte berekenen en er geldt een maximum salaris.
Meer details over het maken van een berekening van de jaarruimte vind je hier.
Bereken de jaarruimte in deze rekentool
Wanneer je aan de slag gaar, bereken dan de jaarruimte in de rekentool van de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst vind je deze rekentool waarmee je de jaarruimte voor jezelf kunt berekenen.
Waarom ieder jaar de jaarruimte berekenen?
Of je nu wel of niet een lijfrente hebt, bereken ieder jaar je jaarruimte. Ik zal je uitleggen waarom.
Naast de jaarruimte is er ook een reserveringsruimte. Dat is de niet benutte jaarruimte uit het verleden. Je mag tot 10 jaar terug gaan. Daarbij geldt een FIFO principe. First in, first out. Dus de oudste jaarruimte vervalt steeds.
Wanneer je wel een lijfrentepremie gaat betalen aan je lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente, dan is het het beste om dus eerst je reserveringsruimte (de jaarruimte van 10 jaar geleden) te benutten. Op die manier hou je de maximale ruimte voor jezelf beschikbaar om eventueel in de toekomst alsnog allemaal te benutten.
Doe het na je belastingaangifte
De jaarruimte bereken je op basis van je inkomensgegevens van vorig jaar. Dus als je bijvoorbeeld in 2024 aangifte hebt gedaan over 2023, dan kun je ook meteen je jaarruimte berekenen. Maak de berekening en sla hem op. Het kost je denk ik een paar minuten. Maar het scheelt je een hoop werk in de toekomst. Als jij nu nog op zoek moet naar alle gegevens voor het maken van een berekening over de afgelopen 10 jaar, dan ben je waarschijnlijk wel even bezig en dus veel meer tijd kwijt.
Foto: Pixabay – Pexels.com
Jan is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.