Check eens per jaar al je verzekeringen als zzp’er

Check eens per jaar al je verzekeringen. Daarmee voorkom je dat je teveel betaalt, onnodige verzekeringen hebt, of een verzekering met de verkeerde dekking. Ik weet dat het niet voor iedereen een favoriete klus is, dus maak het jezelf makkelijk en blok ieder jaar een halve of een hele dag in je agenda om dat te doen.

Check je verzekeringen en betaal niet teveel

Waarschijnlijk heb je veel verzekeringen, zakelijk én privé, online afgesloten. Voor al die verzekeringen is het heel makkelijk om online te kijken of jij niet teveel betaalt. Zoek je polis op, kijk wat je dekkingen precies zijn, vergelijk online en beslis wat je gaat doen. Je polis houden of oversluiten.

Let hierbij goed op de dekkingen. Een zelfde verzekering, maar met minder dekkingen is altijd goedkoper. Dus kijk daarom altijd eerst goed op je polis wat er precies wel en niet verzekerd is.

Check onnodige verzekeringen of dekkingen

Wanneer je al je verzekeringen bekijkt, controleer dan ook of je bepaalde verzekeringen of dekkingen nog wel nodig hebt. Jouw situatie kan veranderen, waardoor een bepaalde verzekering niet meer nodig is. Ook kan je financiële situatie veranderen, waardoor de noodzaak voor een bepaalde verzekering komt te vervallen. Je verzekert immers alleen de risico’s die jij zelf niet kunt dragen. Dus bekijk jouw verzekeringen altijd in relatie tot je totale financiën.

Ik zal een paar voorbeelden geven. Je onderneming loopt goed en je hebt een flinke buffer opgebouwd. Dan kun je er over nadenken om de wachttijd op je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te verhogen van bijvoorbeeld 6 weken naar een half jaar of een jaar.

Je gaat niet vaak op vakantie en als je gaat is dat last-minute met je camper door Europa toeren. Dan kun je je afvragen of je doorlopende annuleringsverzekering nog nodig is.

Lees ook:
Hoe regel ik mijn pensioen als zzp’er

Plan een vaste dag

Zet elk jaar een vaste dag in je agenda wanneer je dit gaat doen. Mijn advies is om dat in december te doen, want dan kun je meteen je zorgverzekering aanpassen.

Heb je verzekeringen afgesloten via een adviseur, benader die dan ook met de vraag of alles nog klopt. Overigens zou dat overbodig moeten zijn, want als het goed is, checkt jouw adviseur regelmatig de verzekeringen die voor jou zijn afgesloten. Trek jij vaker aan de bel bij jouw adviseur dan andersom, dan kun je je ook afvragen of je nog wel bij de juiste adviseur zit.

Tijd over?

Heb je een hele dag gepland en nog tijd over? Neem dan ook je abonnementen, energiecontracten, telefoon, internet en televisie mee. De ervaring leert dat je ook daar regelmatig met de stofkam doorheen moet. En als je dat doet, dat het de moeite zeker loont.

Foto:  Ono Kosuki – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *