Pensioen opbouwen als zzp’er, doe-het-zelven of advies vragen?

Als je als zzp’er of ondernemer pensioen gaat opbouwen dan komt als eerste vraag naar voren, ga ik het allemaal zelf uitzoeken, of vraag ik advies aan een professional?

Zzp’er is een doe-het-zelver

De meeste zzp’ers passen niet goed in een dienstverband. Je bent immers niet voor niets zzp’er geworden. Uit onderzoek zijn de volgende belangrijkste redenen naar voren gekomen waarom iemand als zzp’er is gaan werken.

  1. Ik wilde zelf bepalen hoeveel en wanneer ik werk
  2. Mijn beroep wordt meestal als zelfstandige uitgevoerd
  3. Ik heb altijd al als zelfstandige willen werken
  4. Ik wilde niet (meer) voor een baas werken
  5. Ik zocht een nieuwe uitdaging

Bron: CBS

Zelfstandig zijn, zelf bepalen, niet voor een baas werken. Daarbij past ook dat je veel dingen zelf wilt en kunt uitzoeken. En dus ook je pensioen regelen kun je zelf. ZZPensioen.nl is ontwikkeld om ondernemers te helpen die hun pensioen zelf willen regelen. Dus ben jij een doe-het-zelver, hou de site in de gaten, volg ons op Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Pensioen opbouwen advies vragen

In de intro van deze blog gaf ik twee keuzes. Pensioen opbouwen en doe-het-zelven of advies vragen aan een professional. Ik heb daar de optie ‘advies vragen aan een kennis’ niet genoemd. En dat heb ik bewust gedaan. Ik geloof daar namelijk niet in.

Er schuilt een groot gevaar in advies vragen aan een kennis. Dat geldt niet alleen voor pensioenadvies, maar voor alle soorten van advies. Een niet deskundige kennis zal jou kunnen vertellen wat hij of zij heeft gedaan en wat voor hen werkt in hun situatie. Maar wie zegt dat die optie ook werkt in jouw situatie? Om die reden zeg ik, advies van een kennis, niet doen!

Pensioenadvies van een professional

Wanneer je voor advies gaat, ga dan naar een professional met een bewezen track-record voor ondernemers en zzp’ers. Pensioen voor werknemers van een bedrijf is echt een heel andere tak van sport dan pensioen voor een ondernemer. Dus een adviseur met ervaring in de werknemershoek, is niet perse ook goed voor een ondernemer.

Pensioenadvies kost geld. Dat geld ‘verdien je niet terug’. Want als je als doe-het-zelver goed je huiswerk doet, dan kom je er ook wel uit en heb je uiteindelijk hetzelfde pensioen. Wanneer je een adviseur inhuurt, koop je tijd. Als doe-het-zelver zul je heel wat uren moeten investeren om er helemaal uit te komen.

Een pensioenadvies bij ons kost € 999,-. Een gemiddeld uurtarief van een zzp’er in Nederland is € 81,-. Omgerekend dus 12,5 uur. De afweging is dus, kun jij in 12,5 uur zoveel kennis bij elkaar verzamelen dat je jouw pensioen goed kan regelen, of kun je beter die tijd ‘kopen’ en zelf aan de slag gaan in je eigen vakgebied?

En na een advies kun je bij ons een abonnement sluiten voor € 399,- per jaar. Dan blijft je pensioenplan altijd actueel. Ook hier weer de afweging, kun jij in 5 uur per jaar je plan actueel houden? Of koop je liever die tijd?

Foto:  Lisa Summer – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *