Pensioen opbouwen, doe eerst een nulmeting

Wanneer je als zzp’er nadenkt over pensioen opbouwen is het belangrijk om te starten met een nulmeting. Pensioen opbouwen is immers toewerken naar een doel. Maar als je gericht wilt toewerken naar een doel, dan is het zaak om eerst helder te hebben waar je nu staat. Dus voordat je begint met nadenken over hoe je pensioen wilt gaan opbouwen, doe altijd eerst een nulmeting.

Pensioen opbouwen hoe doe je een nulmeting?

Wanneer je nadenkt over pensioen opbouwen is de nulmeting altijd het startpunt. Breng in beeld hoeveel voorzieningen je op dit moment al hebt, en ga daarbij uit van de situatie zoals die nu is. Dus toekomstige inleg in sparen, beleggen, lijfrentes, pensioen en dergelijke neem je niet mee. Breng de volgende zaken in beeld.

  • AOW-uitkering
  • Opgebouwd pensioen
  • Lijfrentevoorzieningen
  • Spaargeld
  • Beleggingen
  • Eigen woning en overwaarde
  • Waarde in de onderneming

Aandachtspunten in je nulmeting

Er zijn wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. De AOW-uitkering en je pensioenen zullen mogelijk in de komende jaren gaan stijgen. Je kunt hier rekening mee houden. Wij kiezen vaak een voorzichtige benadering en rekenen met een kleine stijging van de AOW en de pensioenen laten wij niet stijgen.

Op je spaargeld en beleggingen maak je rendement. Hoeveel is natuurlijk onzeker. Ik denk dat het realistisch is om met rendement te rekenen, maar ook hier, reken aan de voorzichtige kant.

Wanneer je een eigen woning hebt met een hypotheek, los je waarschijnlijk (een deel) af. Voor de nulmeting gaat het met name om je hypotheekschuld en de overwaarde op het moment van pensionering.

Uitgaven na pensionering

Maak vervolgens een inschatting van je verwachte uitgaven na pensionering. Hoe verder je van de pensioendatum af zit, hoe lastiger dit is om in te schatten. Neem als basis je huidige uitgavenpatroon en corrigeer dat met zaken die na pensionering waarschijnlijk ander zijn. Je kunt nadenken over de volgende correcties.

  • Uitgaven voor kinderen
  • Hypotheeklasten
  • Inleggen in sparen en beleggen (doe je na pensionering niet meer)
  • Vakanties (ga je meer of minder op reis na je pensionering)
  • Kosten voor vervoer

Inflatie

Het gecorrigeerde bedrag kun je vervolgens als basis nemen. Maar vervolgens moet je dat bedrag corrigeren voor inflatie. De inflatie op dit moment is relatief hoog. De lange termijn verwachting is dat de inflatie rond de 2 a 2,5% zal liggen.

Lees ook:
Maak nu zelf een pensioenplan – MyMoney app

Pensioen opbouwen op basis van de nulmeting

Op basis van deze getallen heb je een beeld hoe je er nu voor staat. Hoeveel komt er straks binnen en hoeveel ga je uitgeven. Wat je tekort komt kun je vervolgens onttrekken uit je privévermogen. En dan ontstaat vanzelf een beeld van hoeveel er nog nodig is. En dat is vervolgens de basis voor je toekomstige pensioen opbouw.

Zelf doen of uitbesteden?

Op basis van deze blog kun je een eigen nulmeting maken. Maar wil je dit zelf doen, of besteed je het liever uit? Denk je aan uitbesteden, klik dan op onderstaande button en kom alles te weten over hoe wij jou kunnen helpen.

Foto:  Anton Uniqueton – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *