Waarom moet een zzp’er pensioen opbouwen?

Waarom moet een zzp’er pensioen opbouwen en waarom maakt de overheid zich daar zo druk om? Je mag dat toch zelf weten? Als ondernemer kun jij je eigen beslissingen nemen en ook als het over je pensioen gaat, dan beslis je zelf!

Waarom moet je als zzp’er pensioen opbouwen?

Er komt een dag dat je niet meer wilt of kunt werken. Wanneer die dag is verschilt per persoon. Het willen heb je deels zelf invloed op. Het kunnen heb je iets minder invloed op.

Als basisvoorziening krijg je een AOW-uitkering van de overheid. Deze is ongeveer € 925,- per persoon netto per maand als je een partner hebt en ongeveer € 1.350 netto per maand als je alleenstaand bent.

Voor veel mensen is dit niet voldoende om van rond te komen en moet er een aanvulling geregeld worden. Maar hoeveel, vanaf welke leeftijd en op welke manier mag jij als zzp’er helemaal zelf bepalen.

Hoeveel pensioen is nodig als zzp’er

Hoeveel pensioen je straks nodig hebt is heel persoonlijk. Maak een inschatting hoeveel jij na jouw pensioen netto per maand gaat uitgeven en je weet hoeveel pensioen je straks nodig hebt. De meeste mensen die op dit moment met pensioen gaan hebben een netto inkomensbehoefte tussen de € 2.000,- en € 4.000,-. Of je aan de onderkant of bovenkant zit hangt af van of je alleen bent of samen, hoeveel je woonlasten zijn en wat je uitgeeft aan luxe, hobby’s en vakanties. Er zijn ook uitschieters naar boven richting de € 8.000,- a € 10.000,- netto per maand. Maar dat is echt een minderheid.

Vanaf welke leeftijd pensioen?

Vanaf welke leeftijd je met pensioen wilt gaan hangt af van de zwaarte van je werk en hoe leuk jij het vindt. Zwaar werk en minder leuk werk hou je minder lang vol. De pensioendatum zal dan al snel wat eerder liggen. Wanneer je werk minder zwaar is en jij hebt daar veel plezier in, dan kun je lang door.

Hierbij zijn wel twee belangrijke aandachtspunten. De eerste is aanpassingsvermogen. De wereld verandert voortdurend en jij moet mee veranderen. De mate waarin jij mee kunt blijven veranderen, bepaalt dus ook voor een groot deel hoe lang jij nog door kunt gaan.

Het tweede punt is je fysieke en mentale gezondheid. Je kunt plannen wat je wilt, maar hier heb je geen invloed op. Het kan dus voorkomen dat je eerder uitvalt, dan je zelf voor ogen hebt. Zorg dat je daar een vangnet voor hebt. Dus richt niet je pijlen uitsluitend op je (late) pensioendatum, maar zorg voor een vangnet wanneer je eerder uitvalt.

Op welke manier pensioen opbouwen

Hoe jij pensioen opbouwt moet je zelf weten. Je kunt traditioneel pensioen opbouwen in de vorm van een pensioen- of lijfrentevoorziening. Een andere optie is dividend sparen in je onderneming (BV). Of je belegt in privé, waarbij elke vorm van sparen en beleggen mogelijk is. Kies vooral een vorm die bij jou past, maar hou kijk daarbij ook naar hoe (fiscaal) gunstig het is en in welke mate het aansluit bij jouw pensioenplan.

Waarom maakt de overheid zich hier druk om?

Iedereen heeft de mogelijkheid om pensioen te sparen. In aanvulling op de basisvoorziening vanuit de overheid, de AOW. Wanneer jij niet of onvoldoende spaart, kan de leiden tot financiële problemen na pensionering. En wanneer die ontstaan, dan is de kans groot dat de overheid daar op een of andere manier mede voor opdraait. En dat is wat hen betreft niet de bedoeling.

Als zzp’er heb je voor je pensioen veel vrijheid. Maar die vrijheid betekent ook verantwoordelijkheid. Dus zorg voor voldoende pensioen, zodat je later niet bij de overheid hoeft aan te kloppen.

Mochten zzp’ers hun verantwoordelijkheid in onvoldoende mate pakken, dan bestaat de kans dat overheid gaat ingrijpen. We zijn stap voor stap op weg naar een pensioenplicht in Nederland. Het is nog niet zover, maar wanneer de huidige situatie niet veranderd, moet je er toch serieus rekening mee houden dat die pensioenplicht gaat komen.

Lees ook:
Hoe regel ik mijn pensioen als zzp’er

Foto:  Vlada Karpovich – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *