Je kunt je lijfrente rekening eenvoudig ieder jaar aanpassen

Een belangrijke voorwaarde voor een pensioenvoorziening voor een ondernemer is flexibiliteit. Je wilt wel pensioen opbouwen, maar niet vast zitten aan een ‘wurgcontract’. Lijfrente heeft bij veel ondernemers nog wel die associatie. Maar de praktijk is anders. De huidige lijfrente rekeningen of lijfrente beleggingsrekeningen zijn heel flexibel. Je kunt je lijfrente rekening heel eenvoudig ieder jaar aanpassen.

Voordeel van een lijfrente rekening

Het voordeel van een lijfrente is dat de inleg aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Over de inleg betaal je dus nu geen belasting. Over de uitkering betaal je na pensionering wel belasting. Het gemiddelde belastingtarief is na de AOW-leeftijd lager dan het belastingtarief nu.

Daarnaast telt het opgebouwde vermogen niet mee in box 3. Je betaalt dus geen vermogensrendementsheffing over de waarde van je lijfrente.

Hoeveel inleggen

De maximale inleg wordt bepaald door je jaarruimte. De maximale inleg is 30% van je grondslag (je winst min € 17.545,-). Minder inleggen mag uiteraard ook.

Lijfrente rekening jaarlijks aanpassen

Een lijfrente rekening of een lijfrente beleggingsrekening werkt eigenlijk hetzelfde als een gewone spaarrekening of een beleggingsrekening. Jij bepaalt zelf hoeveel je jaarlijks inlegt. Dus als je het ene jaar wat meer en het andere jaar wat minder wilt inleggen is geen probleem. Je kunt ook een tijdje overslaan.

Het enige verschil met een gewone spaarrekening voor wat betreft de inleg is het maximum. Voor een lijfrente geldt het eerder genoemde maximum en dat heb je op een gewone rekening niet.

Later inhalen

Wanneer je in een jaar niet inlegt in je lijfrente rekening, mag je dat op een later moment ook inhalen. Het werkt als volgt:

  1. Je berekent je jaarruimte
  2. Je legt premie in tot maximaal je jaarruimte
  3. Als je minder inlegt, is dat je reserveringsruimte die je in de komende 10 jaar nog mag inhalen
  4. Als je de reserveringsruimte gaat betalen, dan komt die bovenop de jaarruimte die je in dat jaar hebt.
  5. De reserveringsruimte die je in een jaar mag storten is maximaal € 41.608,-

Lees ook:
Bereken als zzp’er ieder jaar je jaarruimte

Voorbeeld lijfrente rekening aanpassen

Een ondernemer heeft een winst van € 67.545,-. De grondslag voor de jaarruimte is € 50.000,- (€ 67.545 -/- € 17.545). De maximale jaarruimte is 30% van € 50.000,- is € 15.000,-.

In jaar 1 besluit deze ondernemer € 10.000,- in te leggen. Hij heeft dan een reserveringsruimte van € 5.000,-.

In jaar 2 legt hij niets in. De reserveringsruimte over dat jaar is € 15.000,-. Opgeteld bij het vorige jaar, dus in totaal € 20.000,-.

In jaar 3 wil hij maximaal inleggen. De jaarruimte is € 15.000,-. De totale reserveringsruimte is € 20.000,-. Deze is lager dan de maximale € 41.608,-. dus hij mag de volledige ruimte benutten. Hij kan dus in totaal € 35.000,- inleggen.

Foto:  Ivan Samkov – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *