Doodgaan met nul euro op de bank

In de categorie boek van de maand bespreken we interessante boeken voor zzp’ers en ondernemers en die direct of indirect te maken hebben met je pensioen. Vandaag het boek, Die with zero van Bill Perkins. Ga dood met nul euro op de bank. Dit boek geeft een heel interessante en verrassende kijk op geld.

Die With Zero is onder andere te koop via Bol.com

Waar wil jij voor werken?

Als je spaart voor later, dan werk je nu een deel van je tijd voor je pensioen. Maar hoe ver wil je hier in gaan? Wil jij in de beste jaren van je leven gaan werken om geld te verdienen dat je spaart voor latere leeftijd als je gezondheid dan wat minder is? Of wil je dan werken en om geld te verdienen dat nog op je bankrekening staat wanneer je komt te overlijden?

Die with zero

Zorg dus in ieder geval dat je precies genoeg geld verdiend in je leven, dat wanneer je komt te overlijden, het allemaal op is. Ga dood met nul euro op de bank. Als jij € 30.000,- netto per jaar verdiend, en je komt te overlijden met € 200.000,- op de bank, dan heb je dus ongeveer 7 jaar gewerkt voor een vermogen dat je niet nodig hebt. Die tijd had je ook iets anders kunnen doen dan werken en geld verdienen.

Rijkdom versus gezondheid

Een mooi thema in het boek is ook het spanningsveld tussen rijkdom en gezondheid of fitheid. Het is immer zo dat naarmate je ouder wordt, je rijkdom, of welvaart toeneemt. Maar naarmate je ouder wordt, neemt je gezondheid of je fitheid juist steeds iets meer af.

Wanneer je jong bent, kun je in fysieke zin optimaal genieten van het leven. Maar je mogelijkheden worden beperkt door je financiële grenzen.

Op oudere leeftijd is het precies andersom. Je financiële situatie stelt je in staat om veel dingen te doen. Maar dan wordt je vaak fysiek beperkt. Je kunt zeker op oudere leeftijd nog veel doen. Maar je leeft niet meer met de fitheid en de energie van toen je 30 was.

Erfenis en schenken

Op basis van de gemiddelde levensverwachting erven kinderen wanneer ze rond de 55 jaar oud zijn. Het is mooi wanneer je aan je kinderen een erfenis kunt nalaten. Maar de impact van dit geld in het leven van je kinderen zal niet groot zijn. De meeste impact maak je in de levens van je kinderen in de periode tussen 26 en 35 jaar. Dus wacht niet tot je dood gaat met het nalaten van je geld.

Foto: Polona Mitar Osolnik – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *