Ondernemers gaan nooit met pensioen, of toch wel?

Waarom zou je als ondernemer pensioen opbouwen? Want zeg nou zelf, ga jij wel met pensioen? Ondernemers gaan toch nooit met pensioen?

Ik zie mezelf niet met pensioen gaan

Kort geleden sprak ik een ondernemersstel die interesse hadden in pensioenadvies. Zij vroegen wat ik precies voor hen kon betekenen en hoe ik mijn advies aanpak. Voor ik dat kon beantwoorden wilde ik eerst een goed beeld krijgen van wat precies hun wensen en doelen waren. En daarbij stelde ik ook de vraag of en waarom zij ooit met pensioen willen gaan? Stel je eens voor hoe jullie leven eruitziet als jullie met pensioen zijn, vroeg ik? Die vragen triggerde hen enorm en een paar dagen later belde ze me op om te vertellen dat ze afzagen van een verder pensioenadvies traject. Ze zagen zich absoluut niet met pensioen gaan en wilden nu zeker geen tijd en energie steken in het nadenken over, of opbouwen van een pensioenvoorziening. Deze ondernemers gaan dus voorlopig zeker niet met pensioen!

Waarom zouden ondernemers met pensioen willen?

De eerste vraag die jij jezelf ook moet stellen is waarom je met pensioen zou willen. Ik durf de stelling aan dat veel werknemers in Nederland naar hun pensioen verlangen omdat hun werk niet leuk is. Maar wat als je werk wel heel leuk is? Waarom zou je dan verlangen naar een tijd waarin je stopt met werken en niks gaat doen? En juist veel ondernemers doen werk wat zij enorm leuk vinden.

Na je pensioen kun je andere dingen doen

Na je pensioen kun je andere dingen gaan doen is een argument dat ik vaak te horen krijg. En dat klopt. Je hebt dan tijd om andere dingen te doen. Maar die dingen kun je vaak nu ook al doen. Dat is een kwestie van keuzes maken en een goede balans vinden tussen werken en andere dingen ernaast doen. En als je nu die dingen doet, denk bijvoorbeeld aan reizen, dan kun je dat waarschijnlijk nu makkelijker, goedkoper en flexibeler vormgeven dan wanneer je straks gepensioneerd bent. Naarmate je ouder wordt, gaan de dingen nou eenmaal wat minder makkelijk.

Moeten ondernemers dan helemaal geen pensioen?

Moeten ondernemers dan helemaal geen pensioen opbouwen? Ik denk dat je wel pensioen moet opbouwen. Maar dan gebaseerd op een meer realistisch plan. Dus naast je ondernemerschap investeer je een deel van je geld en tijd in het verwezenlijken van andere doelen, wensen en dromen dan alleen maar werk. Die doelen, wensen en dromen stel je dus niet uit tot na je pensioen!

Hierdoor heb je nu natuurlijk iets minder financiële ruimte om in je pensioen te investeren, maar dat is niet erg. Want als je op deze manier je leven vorm geeft, dan kun (wil) je langer doorwerken en heb je straks maandelijks minder geld nodig omdat je veel dromen, wensen en doelen al eerder hebt gerealiseerd. Per saldo heb je dan helemaal niet zoveel geld nodig als veel mensen denken – of je aanpraten.

Foto:  Daniel Frank – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *