Hoe zit het nu met de reserveringsruimte? In de vorige blog heb ik laten zien hoeveel lijfrentepremie je nu mag betalen. Als je minder lijfrentepremie betaalt dan je wettelijk gezien mag, dan houd je in dat jaar ruimte over. Deze niet benutte ruimte wordt de reserveringsruimte genoemd. Met ingang van de nieuwe wet is ook de reserveringsruimte gewijzigd.
In deze derde blog kijken we naar hoe de oude en nieuwe wetgeving rondom de reserveringsruimte eruitziet. Maar eerst geef ik een algemene toelichting over welke factoren van invloed zijn op de reserveringsruimte.
Reserveringsruimte
In blog 1 en 2 van deze serie heb ik uitgewerkt hoeveel lijfrentepremie je maximaal mocht en nu mag betalen. De maximale lijfrentepremie bereken je op basis van een formule, de jaarruimte. Als je in een jaar minder lijfrentepremie betaalt dan de jaarruimte, dan houd je in dat jaar ruimte ‘over’. De ruimte die je over houdt wordt reserveringsruimte genoemd. De reserveringsruimte geldt niet onbeperkt voor alle voorliggende jaren dat je de jaarruimte (niet) volledig hebt benut. Er geldt namelijk een maximaal aantal jaar. Daarnaast geldt er een maximaal bedrag aan reserveringsruimte dat je mag benutten. Dit maximale bedrag is vastgelegd in de wet en bedraagt in 2024 € 41.608,-.
Lees ook:
Hoeveel lijfrentepremie mag je nú betalen? Deel 2 van 5
Termijn niet-benutte jaarruimte
De hoogte van jouw reserveringsruimte is dus onder andere afhankelijk van de termijn om niet-benutte jaarruimte alsnog te gebruiken. Op basis van de oude wet was de termijn om niet-benutte jaarruimte alsnog te gebruiken 7 jaar. Met ingang van de Wet toekomst pensioenen is de termijn uitgebreid naar 10 jaar.
Jaarruimte voorgaande jaren
De jaarruimte is met ingang van de Wet toekomst pensioenen verruimd van 13,3% naar 30%. Deze verruiming geldt echter niet voor de jaren gelegen voor 2023. Op de jaren gelegen voor 2023 blijft de oude formule om de jaarruimte te berekenen van toepassing. Voor de jaren vanaf 2023 wordt de jaarruimte berekend op basis van de nieuwe wet. Alles over de oude formule lees je in deel 1 van deze serie blogs.
Lees ook:
Hoeveel lijfrentepremie mocht je betalen? Deel 1 van 5
Wil je weten wanneer je de lijfrentepremie in aftrek mag brengen? Lees dan de volgende blog in deze serie.
Foto: Mikhail Nilov – Pexels.com
Iris van Hees is pensioenadviseur en financieel planner bij &Gommer Pensions Group. Met haar fiscaal juridische achtergrond is ze niet alleen graag bezig met het oplossen van pensioenvraagstukken, maar ook met financiële planning.
Pensioen is vaak een ver van mijn bedshow, vooral voor jongeren. Ik vind het belangrijk en zet mij er dagelijks voor in om mensen actiever naar pensioen te laten kijken. Het is verstandig om ruim voordat je met pensioen gaat er regelmatig aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld bij mijlpalen, zoals het krijgen van kinderen en samenwonen, is het belangrijk dat je pensioen goed geregeld is. Daarom is het ook voor jongeren belangrijk om pensioenbewust te worden.