Wat is eigenlijk een broodfonds?

Je kunt als ondernemer arbeidsongeschikt worden. En tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid kun jij je verzekeren. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, maar je kunt je ook aansluiten bij een broodfonds. Wat is dat precies en hoe werk het. In deze blog een uitleg.

Hoe werkt het principe?

Het principe is eenvoudig, ondernemers helpen elkaar in tijden van nood (in dit geval bij arbeidsongeschiktheid). Dus als de ene ondernemer door ziekte niet meer kan werken, dan springen de andere ondernemers financieel bij.

Binnen een broodfonds wordt dit gestructureerd en georganiseerd. Een broodfonds is een ‘schenkkring’. Een groep ondernemers legt maandelijks geld opzij en bij arbeidsongeschiktheid doen zij een schenking aan de arbeidsongeschikte ondernemer.

Verschillende aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders maar de meest bekende is op dit moment broodfonds. Maar een ‘schenkkring’ wordt door veel meer partijen aangeboden. Aanbieders zijn onder andere SamSamkring, het Ziektefonds, AOV Bouw, AOV Profs, SharePeople, CommonEasy en nog enkele anderen.

Broodfonds

Het Broodfonds is een merknaam en ontwikkeld door De BroodfondsMakers. Zij begeleiden de groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Een broodfonds bestaat uit twintig tot vijftig ondernemers die elkaar kennen. Je kunt dus ook zelf, samen met jouw netwerk, een eigen broodfonds oprichten. Maandelijks zet je een bedrag opzij. De inleg stort je iedere maand op je persoonlijke rekening. Als een van de ondernemers langdurig ziek wordt, dan krijgt die ondernemer van de anderen een schenking om van te leven.

Die schenking kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. Je kiest zelf een schenkingsniveau (wat je krijgt). Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieke ondernemer in jouw broodfonds. Wil je zelf een lagere schenking, dan krijg schenk je zelf ook minder als iemand anders ziek wordt.

Jouw geld

Het geld blijft na aftrek van je lidmaatschapskosten en schenkingen van jou. Als je uit het broodfonds stapt, kun je het saldo weer opnemen.

Samen beslissen over je broodfonds

Je beslist samen met de andere deelnemers over jullie eigen broodfonds. Om die reden richt je dus zelf je eigen fonds op met mensen die elkaar kennen en regelmatig komen die bijeen. Als iemand arbeidsongeschikt wordt, dan beslis je samen over de schenking. Er is dus geen keuringsinstituut met artsen die dat beslissen.

Lees ook:
Een overlijdensrisicoverzekering voor de zzp’er

Hoe werken andere fondsen

Bij een broodfonds moet je zelf een beetje aan de slag met je eigen fonds. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Want je moet er tijd en aandacht aan besteden. En er gelden voorwaarden (minimale omzet en je mag geen starter zijn). Andere fondsen zoals SamSamKring of SharePeople werken net iets anders. Zij hebben bijvoorbeeld wel ruimte voor starters en je hoeft daar niet je eigen kring op te zetten en te besturen. Je stapt daar in een groter collectief.

Zoek wat bij jou past

Zoek je een ‘schenkfonds’? Kijk dan even bij de verschillende aanbieders wat de verschillen zijn en kies het fonds dat het beste bij jou past.

Foto: Expect Best – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *