Je kunt als ondernemer arbeidsongeschikt worden. En tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid kun jij je verzekeren. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, maar je kunt je ook aansluiten bij een broodfonds. Wat is dat precies en hoe werk het. In deze blog een uitleg.
Hoe werkt het principe?
Het principe is eenvoudig, ondernemers helpen elkaar in tijden van nood (in dit geval bij arbeidsongeschiktheid). Dus als de ene ondernemer door ziekte niet meer kan werken, dan springen de andere ondernemers financieel bij.
Binnen een broodfonds wordt dit gestructureerd en georganiseerd. Een broodfonds is een ‘schenkkring’. Een groep ondernemers legt maandelijks geld opzij en bij arbeidsongeschiktheid doen zij een schenking aan de arbeidsongeschikte ondernemer.
Verschillende aanbieders
Er zijn verschillende aanbieders maar de meest bekende is op dit moment broodfonds. Maar een ‘schenkkring’ wordt door veel meer partijen aangeboden. Aanbieders zijn onder andere SamSamkring, het Ziektefonds, AOV Bouw, AOV Profs, SharePeople, CommonEasy en nog enkele anderen.
Broodfonds
Het Broodfonds is een merknaam en ontwikkeld door De BroodfondsMakers. Zij begeleiden de groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Een broodfonds bestaat uit twintig tot vijftig ondernemers die elkaar kennen. Je kunt dus ook zelf, samen met jouw netwerk, een eigen broodfonds oprichten. Maandelijks zet je een bedrag opzij. De inleg stort je iedere maand op je persoonlijke rekening. Als een van de ondernemers langdurig ziek wordt, dan krijgt die ondernemer van de anderen een schenking om van te leven.
Die schenking kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. Je kiest zelf een schenkingsniveau (wat je krijgt). Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieke ondernemer in jouw broodfonds. Wil je zelf een lagere schenking, dan krijg schenk je zelf ook minder als iemand anders ziek wordt.
Jouw geld
Het geld blijft na aftrek van je lidmaatschapskosten en schenkingen van jou. Als je uit het broodfonds stapt, kun je het saldo weer opnemen.
Samen beslissen over je broodfonds
Je beslist samen met de andere deelnemers over jullie eigen broodfonds. Om die reden richt je dus zelf je eigen fonds op met mensen die elkaar kennen en regelmatig komen die bijeen. Als iemand arbeidsongeschikt wordt, dan beslis je samen over de schenking. Er is dus geen keuringsinstituut met artsen die dat beslissen.
Lees ook:
Een overlijdensrisicoverzekering voor de zzp’er
Hoe werken andere fondsen
Bij een broodfonds moet je zelf een beetje aan de slag met je eigen fonds. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Want je moet er tijd en aandacht aan besteden. En er gelden voorwaarden (minimale omzet en je mag geen starter zijn). Andere fondsen zoals SamSamKring of SharePeople werken net iets anders. Zij hebben bijvoorbeeld wel ruimte voor starters en je hoeft daar niet je eigen kring op te zetten en te besturen. Je stapt daar in een groter collectief.
Zoek wat bij jou past
Zoek je een ‘schenkfonds’? Kijk dan even bij de verschillende aanbieders wat de verschillen zijn en kies het fonds dat het beste bij jou past.
Foto: Expect Best – Pexels.com
Jan is senior pensioenadviseur en partner bij &Gommer Pensions Group en heeft meer dan 25 jaar ervaring in pensioenadvies. Hij is in staat complexe pensioenvraagstukken terug te brengen naar de kern, pragmatisch op te lossen en op een begrijpelijke manier te communiceren.
Pensioen is belangrijk en moet goed geregeld zijn. Maar je moet niet doorslaan aldus Jan: “Ik zie dat een hele grote groep mensen hun wensen en dromen uitstelt tot na hun pensioen en tot die tijd de dagen aftellen. Een goede pensioenregeling is belangrijk, maar wanneer je mensen vergeten in het nu te leven, dan moet je echt ingrijpen”.