Hoe de box 3 heffing verandert in 2027

Over privévermogen betaal je in box 3 belasting, de vermogensrendementsheffing. De overheid is van plan de heffing box 3 te gaan veranderen in 2027. In deze blog een overzicht en de belangrijkste gevolgen voor jou.

De huidige heffing box 3

In box 3 betaal je belasting op basis van een fictief rendement. Het fictieve rendement op spaargeld is in 2024 1,03%. Het fictieve rendement op beleggen is 6,04%. Over schulden wordt gerekend met een (negatief) rendement van 2,47%. Over het fictieve rendement betaal je een belastingtarief van 36%.

In box 3 heb je een vrijgesteld vermogen van € 57.000,- per persoon. Is je vermogen in box 3 lager dan het vrijgestelde vermogen, dan betaal je geen belasting in box 3. Wanneer je een fiscale partner hebt, dan heb je beide de vrijstelling, dus dan is de grens € 114.000,-. Voor schulden geldt een drempel van € 3.700,-.

Totale vermogen is bepalend

Bepalend voor de te betalen belasting in box 3 is je totale vermogen. Schulden spelen daarbij een rol. Wanneer jij, mede door een schuld, met je totale vermogen onder de vrijstelling blijft, dan betaal je geen heffing in box 3.

Lees ook:
Sparen of beleggen, wat is beter?

Nieuwe box 3

De overheid is van plan box 3 aan te passen in 2027. In het nieuwe box 3 stelsel worden werkelijke rendementen belast. Daarbij kun je ontvangen rendementen verrekenen met de betaalde rente op je lening.

Totale vermogen is niet langer bepalend

De omvang en de samenstelling van het vermogen is straks niet meer bepalend. Dit heeft met name gevolgen voor mensen met schulden die daardoor geen of weinig heffing betalen in box 3.

Factsheet nieuwe box 3 stelsel

De overheid heeft een factsheet gemaakt met daarin het nieuwe stelsel verdere uitgelegd inclusief een aantal rekenvoorbeelden. De factsheet kun je hier downloaden.

Foto: Anna Nekrashevich – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *