Alle pensioenmogelijkheden voor de zzp’er op een rij

Als zzp’er heb je ook inkomen nodig als je 65 of 70 jaar bent en je misschien niet meer kunt of wilt werken. Dan is het belangrijk om na te denken over sparen voor later. Over je pensioen. In deze blog leg ik uit welke pensioenmogelijkheden er zijn voor de zzp’er.

In deze blog gaat het over sparen voor later. Maar er kan ook eerder behoefte zijn aan inkomen. Denk aan overlijden of arbeidsongeschiktheid. Ook daar ga ik op in.

Wat regelt de overheid?

Als zzp’er kom je, net als een werknemer, in aanmerking voor een AOW-uitkering. De leeftijd waarop de AOW ingaat is vanaf 2028 67 jaar en 3 maanden en zal daarna verder stijgen als we in Nederland gemiddeld ouder worden.

De nabestaanden van een zzp’er komen in aanmerking voor een ANW-uitkering. Ook daarvoor gelden dezelfde voorwaarden als voor iedere werknemer.

Werknemers die arbeidsongeschikt worden krijgen een WIA-uitkering van de overheid. Deze geldt niet voor zzp’ers. Er is dus geen overheidsuitkering bij arbeidsongeschiktheid. Op dit moment denkt de overheid wel na over een verplichte verzekering, maar hoe en wanneer die er gaat komen is nu nog onbekend en onzeker.

Lees ook:
ZZP pensioen bij een pensioenfonds

Lijfrente

De pensioenmogelijkheden voor de zzp’er zijn beperkter dan voor werknemers. De meeste zzp’ers kunnen eigenlijk alleen een lijfrente afsluiten. Bij een lijfrente betaal je een premie en die premie is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Wanneer de lijfrente tot uitkering komt betaal je belasting over de uitkering. Dat kan ook nog in een verzekering, maar tegenwoordig spaart eigenlijk iedereen in een lijfrente bankrekening of beleggingsrekening.

Jaarruimte en reserveringsruimte

De premie van een lijfrente kun je aftrekken voor de inkomstenbelasting als je voldoende jaarruimte hebt. De jaarruimte is een percentage van je inkomen, rekening houdend met het pensioen dat je al hebt opgebouwd.

Wanneer je de ruimte die je hebt om een lijfrente te storten niet benut, dan kun je dat op een later moment alsnog inhalen. Dat is dan je reserveringsruimte. De reserveringsruimte is de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar.

Lees ook:
Hoe bereken je de jaarruimte voor een zzp’er

Oudedagsreserve afgeschaft

Het was ook mogelijk om een oudedagsvoorziening te vormen in de eigen onderneming. Jaarlijks kon je een gedeelte van de winst (reserveren voor een oudedagsreserve. Over de toevoeging aan de oudedagsreserve betaalde je geen belasting. Het doel van de oudedagsreserve was om er ooit een lijfrente van aan te kopen. Wanneer de lijfrente tot uitkering komt, dan betaal je belasting over de uitkering. De oudedagsreserve is afgeschaft per 1 januari 2023.

Foto: Helena Lopes – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *